Nagyvilág

Megkérdőjelezték a lefejezős videó valódiságát

Bűnügyi vizsgálati szakértők szerint kérdéses, hogy valóban James Foley újságíró kivégzése látható-e az Iszlám Állam felvételén – tudósít az MTI.

A The Times brit napilapnak nyilatkozó szakemberek szerint beállított jelenetről van szó, Foley-t nem a felvétel készítésének idején ölték meg. Azt is lehetségesnek tartják, hogy nem a videón beszélő fekete csuklyás férfi ölte meg a riportert, őt csak tökéletes angol nyelvtudása miatt választották ki a szerepre.

A felvételen a kést tartó férfi úgy tesz, mintha hozzákezdene Foley torkának elvágásához, de vér nem látható, a film pedig végül elsötétül. A szakértők nem vonják kétségbe Foley kivégzésének tényét, csak azt, hogy a gyilkosság a megvágott videó rögzítésének idején történt-e.

A The Times vasárnapi kiadása, a The Sunday Times azt írta, hogy a brit hírszerzés szerint a 23 éves Abdel-Majed Abdel Bary tűnik fel a videón Foley gyilkosaként. Az egyiptomi származású férfi korábban Londonban élt és hip-hop zenészként volt ismert, a brit elhárítás szerint viszont most Szíriában tartózkodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik