Nagyvilág

Kik a jazidik?

Ismerje meg a vallási közösséget, amelyre most a világ figyel, miután humanitárius katasztrófának kitéve Irakban egy hegyre kergették őket az iszlám szélsőségesek.

Az Iszlám Állam szélsőséges szunnita fegyveresei az eddig kevéssé ismert vallási kisebbség több tízezer tagját üldözték el észak-iraki lakhelyükről. Ők most a külvilágtól elzárt Szindzsár-hegyen rekedtek, szinte élelem és ivóvíz nélkül – írja az MTI.

 Getty Images / Anadolu Agency

A BBC elemzése szerint a kurd etnikumhoz tartozó, de saját vallást gyakorló csoport tagjai az üldöztetés miatt eddig jellemzően zárt, kis közösségekben éltek, mert a külvilág sokszor tévesen ördögimádónak bélyegezte meg őket. Ezért azt sem lehet tudni, hányan követik a jazidi vallást. Az Irakban, Szíriában és Törökországban elszórtan élő közösségek összlétszámát 70 és 500 ezer közé teszik. Létszámuk jelentősen csökkent az utóbbi időben, mert a jazidi vallást nem lehet felvenni, csak beleszületni lehet.

 AFP / Ahmad Al-Rubaye

A jazidiak üldöztetése a közösség nevének félreértésén alapul, a szunnita szélsőségesek ugyanis a VII. században élt I. Jazíd ibn Muávija kalifa nevéből eredeztetik, akit kicsapongó, iszákos életmódja miatt elítél az utókor. A jazidiaknak igazából semmi közük a kalifához, a közösség neve egy perzsa szóból ered, ami egyszerűen annyit jelent, hogy Isten követői.

 AFP / Ahmad Al-Rubaye

Egy másik hibás elképzelés a zoroasztrizmussal hozta őket összefüggésbe – ez egy ősi perzsa vallás, ami szerint a világ a jó, a fény, a rossz és a sötétség erőinek küzdőtere. A jazidiak szent helyein valóban hangsúlyos a napmotívum és sírjaikat is a napfelkelte felé tájolják, de vallásuk a kereszténységgel és az iszlámmal is mutat hasonlóságot. A Bibliát és a Koránt is egyaránt követik, de vallási hagyományaik nagy része nincs meg írásos formában, szájhagyomány útján adják őket tovább.

 AFP / Huseyin Bagis

A gyerekeiket szentelt vízzel keresztelik meg, az esküvőkön a pap kenyeret tör. A menyasszony vörösbe öltözik és keresztény templomokba látogat. Évente elzarándokolnak a Moszulhoz közeli Lalisba Adi ibn Muszáfir sejk síremlékéhez, ahol a folyóban rituálisan megmártóznak. De vallási szokásaik közt ott van az állatáldozat bemutatása és a körülmetélés is.

 AFP / Huseyin Bagis

A teremtőt Jaszdannak nevezik, de ő olyan spirituális magasságot képvisel, hogy közvetlenül nem lehet imádni. Hét lélek árad ki belőle, közülük a legjelentősebb Melek Távusz, Isten azon angyala, aki nem volt hajlandó Ádám előtt hódolni, ezért a Teremtő őrá bízta a Földet. Melek Távusz nevéből egy újabb félreértés ered – egyik megnevezése arabul összetéveszthető a sátánnal, ezért az ördög követőinek is tartják a jazidiakat.

 AFP / Ahmad Al-Rubaye

A vallási csoport a lélekvándorlásban is hisz és abban, hogy a folyamatos újjászületéssel elérhető a megtisztulás, ezért nincs szükség pokolra. Ha egy jazidit kizárnak a közösségből, lelke nem fejlődhet tovább, soha nem tisztulhat meg.

 AFP / Ahmad Al-Rubaye

A török kormány nem üldözi őket, ezért egyre többen telepednek le Törökország délkeleti részén, ahol elhagyott jazidi településeket vesznek ismét birtokukba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik