Nagyvilág

Sok dzsihadista harci tapasztalatokkal tér vissza Szíriából Európába

Tovább emelkedett azoknak a száma, akik Németországból utaztak a polgárháború sújtotta Szíriába, de még nagyobb gondot okozhatnak azok, akik visszajönnek.

Hans-Georg Maassen a dpa német hírügynökségnek csütörtökön elmondta, hogy a hatóságok több mint 400 kiutazóról tudnak, akik közül többen már haza is tértek.

Egyre többen mennek

Maassen szerint a visszatért dzsihadisták között 25 olyan személy lehet, akik harci tapasztalatokat gyűjtöttek Szíriában. Hozzátette ugyanakkor, hogy nincs tudomásuk arról, hogy ezek az emberek Németországban konkrét terrorista támadás végrehajtására készülnének.

A német alkotmányvédők már a szíriai harcok 2011-es kitörése óta számolják a közel-keleti országba indulókat. A mozgások nagy részét 2013-tól kezdve regisztrálták. Azóta folyamatosan emelkedik a kiutazók száma: míg a tavalyi év közepén 60 főt jegyeztek fel, az év végére ez a szám már elérte a 240-et, az idén tavasszal pedig a 320-at.

Európai támadásokra készülnek

Az alkotmányvédelmi hivatal elnöke szerint a néhány héttel ezelőtti brüsszeli merénylet megmutatta, hogy a szíriai harcosok hazatérése európai problémává vált. “Fel kell készülnünk az esetleges európai támadásokra” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mindez nagy kihívás a biztonsági hatóságok számára, akik között elengedhetetlen a szoros együttműködés.

A brüsszeli zsidó múzeumnál május végén követtek el merényletet, amelyben négyen – egy izraeli turista házaspár, valamint egy francia és egy belga állampolgár – meghaltak. A támadás végrehajtásával egy fiatal franciaországi iszlamistát gyanúsítanak, aki korábban Szíriában harcolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik