Nagyvilág

Szíriai fegyveresek támadtak Libanonra

Tizenhat libanoni katona - köztük két tiszt - és több tucat szíriai fegyveres halt meg a szíriai határnál fekvő Arszálnál kitört összecsapásokban - közölte hétfőn egy libanoni katonai illetékes.

Az összecsapások szombaton kezdődtek, amikor szíriai fegyveresek egy csoportja a libanoni hadsereg állásaira támadt a kelet-libanoni városnál. Egy kivétellel valamennyi támadást visszaverték – közölte a libanoni biztonsági erők nevének elhallgatását kérő illetékese. Egy állásba a fegyveresek behatoltak, de távozniuk kellett, mert a hadsereg tüzérségi támadást indított ellenük.

A biztonsági illetékes szerint tizenhárom másik katona és húsz rendőr eltűnt, feltehetően a támadók fogságába estek.

A többségében szunniták lakta Arszálban hétfőn is folytatódtak a harcok, a hadsereg a várost körülvevő dombokat ágyúzta, ahol számos lázadó tartózkodik – jelentette az AFP francia hírügynökség fotósa a helyszínről.

A szíriai konfliktus kezdete, 2011 márciusa óta ez a legsúlyosabb erőszakos akció a térségben.

A libanoni biztonsági vezető a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a libanoni hadsereg behatolt Arszálba, és eközben ötven fegyveres holttestére bukkant.

Az összecsapások azután törtek ki, hogy a libanoni biztonsági erők szombaton őrizetbe vették az al-Kaida szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front egyik vezetőjét.

A libanoni hadsereg szerint a behatolás szunnita radikálisok – köztük a Szíriában és Irakban jelentős területeket megszálló Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) – előre megtervezett támadása volt.

Hétfőn libanoni állampolgárok és szíriai menekültek ezrei hagyták el Arszált, kihasználva a vasárnap éjfél és a hétfő reggel közötti viszonylagos nyugalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik