Poszt ITT

Jászberényi: Nyílt levél Vona Gáborhoz

Nagyszerűnek tartom, hogy pártjuk kiáll a humanizmus alapeszményei mellett, hogy elítéli az etnikai tisztogatást, a civil lakosság támadását.

Nyílt levél Vona Gáborhoz, a Jobbik párt elnökéhez, a Jobbik-frakció vezetőjéhez és miniszterelnök-jelöltjéhez

 

Tisztelt képviselő úr,

Ön és a pártja az elmúlt hetekben harcosan kiállt az Izraeli-Palesztin konfliktus legújabb fejezete során a palesztin nép mellett, követelve a hadművelet leállítását, melyben rengeteg civil, főleg palesztin halt meg. Nyilvános beszédeikben hevesen kritizálták Izrael politikáját,  felvetették a háborús bűnösség kérdését is.

Nagyszerűnek tartom, hogy pártjuk kiáll a humanizmus alapeszményei mellett, hogy elítéli az etnikai tisztogatást, a civil lakosság támadását – mint minden normális európai ember, ezzel jómagam is egyetértek, még ha a hangsúlyokban találok is kivetnivalót.

Mint azzal bizonyára tisztában van, a Gázai övezet krízise csak egy a Közel-Keleten zajló konfliktusok közül. Szíriában az Asszád-rezsim továbbra is hatalmon van, továbbra is etnikai tisztogatás folyik az ország területét sújtó polgárháborúban, míg Irakban a magukat Iszlám Államnak kikiáltó Ál-Kájdából alakult szervezet tömeggyilkosságokat hajt végre az iszlám nevében, embereket feszítenek keresztre, ítélnek kínhalálra olyan bűnökért, melyek miatt Európában szabálysértési eljárás sem indulna.

Vona Gábor pártelnök beszél a Jobbik közel-keleti békéért tartott demonstrációján az izraeli nagykövetség közelében, Budapesten 2014. július 24-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Mint felelős és lelkiismeretes képviselőt, kérem, szólaljon fel a parlamentben, hogy Magyarország, mint NATO-tagország sürgesse meg a mihamarabbi katonai beavatkozást Irakban, emellett nyújtson segítő kezet annak a több ezer menekültnek, akik menedéket kérnek, azzal, hogy a parlamentben követeli a magyar menekültügyi törvények felülvizsgálatát és a menedékstátusz megszerzésének megkönnyítését, valamint valós állami támogatást a Magyarországra érkező menekültek integrációjához.

Mint a Jobbik frakcióvezetőjét kérem, mihamarabb szervezzenek tüntetéseket a szíriai nagykövetség elé is – nyomást gyakorolva az Ászád-rezsimre, hogy mielőbb felhagyjanak a háborús bűncselekményekkel.

Tegyék meg mindezeket azért, hogy a közvélemény és a magyar választópolgárok véletlenül se gondolják azt, hogy felháborodásuk kizárólag a zsidó Izrael államnak szólt, harcos kiállásuk pedig nem volt más, mint pártja antiszemitizmusának kinyilvánítása, a humanizmus álcájában.

Jászberényi Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik