Nagyvilág

Felcsillant a remény a Közel-Keleten

Izrael és az iszlamista Hamász mozgalom is elfogadta az éjjel az Egyiptom által javasolt átmeneti tűzszünetet.

Az egyiptomi terv felszólítja a feleket, hogy kedden, helyi idő szerint reggel 8 órakor (közép-európai idő szerint 7-kor) léptessenek életbe 72 órás tűzszünetet, s kezdjenek tárgyalásokat Kairóban egy hosszabb távú megállapodásról.

A kezdeményezés elfogadásáról szóló nyilatkozatok előtt néhány órával Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatala még azt közölte, hogy a hétfői hétórás tűzszünet lejártával Izrael folytatja gázai övezeti hadműveletét, jóllehet a palesztin enklávéból kivezető csempészalagutak megsemmisítése a végéhez ért. Hivatala szerint Netanjahu azt mondta: a hadjáratot csak akkor állítják le, ha Izrael polgárainak nyugalma és biztonsága egy hosszabb időszakra helyreáll.

Ideiglenes tűzszünetet akarnak

A Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Fatah palesztin mozgalmak küldöttsége előző nap Kairóban járt, hogy egyeztesse és megfogalmazza követeléseit, hétfőn pedig az egyiptomi hírszerzés főnökével találkoztak, aki vállalta, hogy eljuttatja a dokumentumot Izraelnek.

Néhány órával később Benjámin Netanjahu miniszterelnök biztonsági kabinetje úgy döntött, hogy elfogadja az egyiptomi javaslatot. “Egyetértünk az egyiptomi kezdeményezés megvalósításával. Ha a tűzszünetet tiszteletben tartják, akkor nem lesz szükség arra, hogy az izraeli erők a Gázai övezetben maradjanak” – mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

“A Hamász nemrég közölte Egyiptommal a 72 órás fegyvernyugvás elfogadását” – mondta kisvártatva a Reuters hírügynökségnek Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivő.

Palesztin források szerint mozgalmaik egységesen azt követelik, hogy előbb jöjjön létre egy ideiglenes tűzszünetet, ezalatt Izrael vonja ki katonáit a Gázai övezetből, oldja fel a terület blokádját, engedje el palesztin foglyait és kezdjék meg az újjáépítést.

Négy hete tart a hadművelet

Izrael július 8-án indított támadást a Földközi-tenger partján húzódó palesztin enklávé ellen, miután megsokszorozódtak a gázai iszlamista csoportok Izrael elleni rakétatámadásai. A hadművelet a légierő és a haditengerészet támadásaival kezdődött, de később az izraeli szárazföldi erők Gázai övezetbe történt behatolásával folytatódott, és a harcok az övezet keleti határa alatt Izraelbe átnyúló palesztin alagutak lerombolására összpontosultak. Az izraeli haderő azonban sűrűn lakott városokba is behatolt.

A közel négy hete tartó hadműveletben legkevesebb 1834 palesztin halt meg, többségükben civilek, s a rendkívül szegény övezet 1,8 milliós lakosságának több mint a negyede lakóhelyének elhagyására kényszerült. A hadművelet következtében mintegy háromezer palesztin otthon semmisült meg vagy szenvedett súlyos károkat.

Izrael 64 katonáját vesztette el a harcokban, és három izraeli civil halt meg a palesztin tüzérségi és rakétatámadásokban, amelyek miatt számos dél-izraeli falu elnéptelenedett. A Vaskupola nevű fejlett rakétaelfogó rendszer, valamint a légiriadók esetére létesített óvóhelyek ugyanakkor segítettek a minimálisra csökkenteni az izraeli polgári áldozatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.