Nagyvilág

ENSZ: Aggasztó antiszemitizmus Európában

A szervezet főtitkára sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az a Gázai övezet izraeli offenzívája kapcsán az utóbbi időben megszaporodtak a zsidóellenes támadások.

A gázai konfliktusnak nem szabadna ürügyként szolgálnia az antiszemitizmus növekedéséhez – hangsúlyozta vasárnap kiadott közleményében Ban Ki Mun, aki szerint különösen Európában aggasztó ez a jelenség.

Az ENSZ-főtitkár sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a zsidóellenes támadások, amelyeket a Gázai övezet izraeli offenzívája elleni tiltakozó megmozdulások alkalmával követnek el. Ban Ki Mun szerint a közel-keleti konfliktus nem jelenthet ürügyet a diszkriminációra, amely bárhol a világon veszélyeztetheti a társadalmi békét.

A világszervezet főtitkára szerint a gázai konfliktust az erőszak azonnali beszüntetésével és tárgyalások útján kell megoldani. Az izraeli parlament egyik bizottsága hétfőn aggodalmának adott hangot az európai palesztinpárti tüntetéseken tapasztalható antiszemita incidensek miatt.

Izrael hétfőre hétórás, “humanitárius” célú tűszünetet hirdetett a Gázai övezet túlnyomó részére. A fegyvernyugvás délelőtt tíztől (közép-európai idő szerint 9 óra) lép életbe, és délután ötig tart majd a Földközi-tenger partján húzódó keskeny palesztin enklávéban. Kivétel ez alól az övezet déli, egyiptomi határán fekvő Rafah városa, “ahol még zajlanak az összecsapások, és fenntartják az izraeli katonai jelenétet” – derült ki az izraeli hadsereg közleményéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik