Nagyvilág

Szíria: több mint 9 ezer gyerek halt már meg

Az előző héten szenvedték el a legtöbb halálos áldozatot a kormányhoz lojális erők Szíriában a több mint három éve tartó polgárháború alatt - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civilszervezet szerdán.

Az OSDH összesítése szerint a szíriai hadsereg, illetve a mintegy tucatnyi, Bassár el-Aszad elnökhöz hű milícia 803 harcost vesztett, ami a legtöbb, amit a háborúban egy hét alatt elszenvedtek.  A jellemzően szemtanúkra és más helyi forrásokra támaszkodó OSDH adatait független források nem szokták megerősíteni.

A szervezet közölte, hogy a súlyos veszteségeket a kormányerők az Irakban és Szíriában is jelentős területeket birtokló Iszlám Állam (korábbi nevén Iraki és Levantei Iszlám Állam) radikális iszlamista szervezet, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Nuszra Front elleni harcokban szenvedték el.

Csak múlt csütörtökön és pénteken 321 harcost vesztettek az Aszadhoz hű erők egy gázmező irányításáért folyó harcban. Szintén sok kormányhoz hű harcos halt meg ellenőrzőpontok és katonai létesítmények elleni támadásokban.

Korábban elemzők arról számoltak be, hogy a felkelők meggyengültek, a kormányerők pedig jelentős sikereket értek el. Ugyanakkor az OSDH szerint az iraki sikerei után újult erőre kapott Iszlám Állam jelenleg már Szíria területének mintegy 35 százalékát ellenőrzi.

Az OSDH szerdán arról is beszámolt, hogy a hadsereg bombázásai során egy család hat gyermeke vesztette életét Aleppóban. A szervezet szerint a konfliktus kezdete óta több mint kilencezer gyermek halt meg.

Az OSDH jelentései szerint szerdán is heves harcok folytak Aleppó, illetve a főváros, Damaszkusz környékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik