Nagyvilág

A CNN sem kíméli Orbánt

Ezúttal az egyik legtekintélyesebb politikai szakértő vesézte ki a miniszterelnök tusványosi beszédét az amerikai hírcsatornán. 

Fareed Zakaria a neves Newsweek és Time magazin újságírójaként dolgozott, most pedig a CNN-en fejti ki rendszeresen külpolitikai okosságait. Az indiai születési amerikai politikai elemző írta le először 1997-ben a szintén tekintélyes Foreign Affairs folyóiratban az illiberális demokrácia szóösszetételt.

Így nem véletlen, hogy a CNN-en futó műsorában elővette Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszédét, amiben a kormányfő éppen arról szónokolt, hogy a magyar demokrácia nem libreális.

Zakaria nem kímélte Orbánt a magyarázatában, amiben kifejtette, hogy a Tusványoson vázolt politikai modell veszélyes és leginkább Putyin rezsimjéhez hasonlítható („putyinizmus”).

Zakaria nem gondolta volna, hogy egyszer egy európai vezető büszkén fogja hangoztatni az általa megalkotott illiberális demokrácia fogalmát. Orbán nem kevesebbet tesz, minthogy felszámolja az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozza az egyéni szabadságjogokat, nacionalista terminusokat használ és rászállt a szabad sajtóra – véli az elemző-újságíró.

Orbán Viktor tusványosi beszédével számos tekintélyes külföldi napilap is foglalkozott.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik