Belföld

Orbán: a magyar állam nem liberális

A miniszterelnök Tusványoson tartott beszédet, amelyben nekiment a liberalizmusnak és a civileknek, és szólt az MKB megvásárlásáról is.

Az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. Erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn, a 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén tartott előadásában – írja az MTI.

A liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell – foglalt állást a kormányfő, aki szerint a korábbi liberális magyar állam nem védte meg a közösségi vagyont, nem védte meg az országot az eladósodottságtól, a családokat pedig az “adósrabszolgaságtól”.


Fotó: MTI/Beliczay László

A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell – fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve, hogy ilyen értelemben a Magyarországon épített új állam egy nem liberális állam.

Nem kímélte a civileket

A magyarországi civil világot is bírálta szombati tusnádfürdői beszédében Orbán Viktor., aki szerint a norvég alappal kapcsolatos ügy is felszínre hozta azt, hogy egyes, a nyilvánosságban rendszeresen szereplő magyarországi civilek esetében “külföldiek által fizetett politikai aktivistákkal van dolgunk”, akik külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon. Ezt világossá kell tenni a magyar állam újjászervezése során – hangsúlyozta a miniszterelnök a bálványosi szabadegyetemen.

Hozzátette: “ezért nagyon helyes, hogy fel is állt a magyar parlamentben egy olyan bizottság, amely a külföldi befolyásszerzésnek a folyamatos figyelésével, nyilvántartásával és nyilvánosságra hozatalával foglalkozik”.

Bármi megtörténhet

Az MKB Bank megvásárlásával a bankrendszeren belüli magyar nemzeti tulajdon aránya meghaladta az 50 százalékot – hívta fel a figyelmet beszédében Orbán Viktor.

Az MKB-t egyébként soha nem kellett volna külföldieknek eladni – jegyezte meg a kormányfő a bálványosi szabadegyetemen tartott előadásában.

Kifejtette azt is – utalva a devizahitelesekre -, hogy “olyan világban élünk, amikor bármi megtörténhet: még az is megtörténhet például, hogy ha bírósági eljárások végigfutnak, akkor magyarok több száz milliárd forint értékben visszakapnak olyan pénzeket a bankoktól, amiket nem szabadott volna tőlük elvenni”.

Lejárt a jóléti államok kora

Orbán azt is kifejtette, hogy a jóléti állam és társadalmi rendszer kimerítette tartalékait. Mára önmagát emészti fel hatalmas eladósodással, és ez nem fenntartható létezési formája a nyugat-európai társadalmaknak. Nem érdemes ezt a nem fenntarthatóvá vált modellt követni – hangsúlyozta a kormányfő.

Szerinte “kötelességünk” szabadon válaszolni arra, hogy mi lesz a jó a következő 20-30 évben. Szerinte provincializmus a Nyugat másolása, amin túl kell lépni, ez ugyanis “megöl bennünket”.

Nem kell félni az orosz medvétől

A kormányfő szerint önriogatás volna azt mondani, hogy “besodródunk az orosz medve ölébe”. Magyarország a NATO és az unió tagja, és az “a legnagyobb bajunk”, hogy a külkereskedelmi mérleg több mint kétharmada az unió felé irányul, ami egészségtelen arány. Az lenne az egészséges, ha ez 50 százalék lenne, a másik fele pedig a világ más pontjaira irányulna, hogy “több lábon álljunk” – fűzte hozzá. 


Ami most történik Oroszország és a nyugati világ viszonyában, az nagyon rossz Magyarország számára, “az volna az érdekünk”, hogy ne szakadjanak le a nyugati társadalmi fejlődéstől. Orbán Viktor nem osztja az amerikai külpolitika irányvonalát, amely szerint az emberi jogok terjesztése a feladat. Magyarországnak azt a célt kell kitűznie, hogy a világ minden jelentős szereplője abban legyen érdekelt, hogy “sikeresek legyünk”, ő ezt tekinti nemzeti külpolitikának. Mint mondta, emberi jogi tételek felmondása helyett konkrét, gyakorlati, relációközpontú együttműködéseket kell kialakítani.

El fogják zárni a gázcsapot

A Déli Áramlatról szólva elmondta, hogy szolidárisak az ukrán néppel, egyetértés van abban, hogy egy ország területéből nem lehet területeket elvenni, és látják a borzalmas gazdasági állapotokat, amik ott uralkodnak. Úgy vélte: hamarosan Oroszország nem fog gázt szállítani Ukrajnának, mert az nem tud fizetni, előbb-utóbb blokkolódni fog az Európába érkező gázszállítás.

Az a magyar érdek, hogy legyen olyan gázszállítási mód, ami egy ilyen helyzetben is biztosítja az ellátást – hangsúlyozta Orbán Viktor. A saját érdekeinket nem szabad odadobni egy ilyen konfliktusban.

Orbán elutasítja a bevándorlást

A kormányfő azt is kijelentette, hogy határozottan ellenzi azt az európai politikát, amely elfogadja és támogatja a bevándorlást. Ezt szerinte határozottan, világosan és szelíden ki kell mondani. Hozzátette, hogy ezt még nem tudta európai állásponttá tenni, mert mindig leszavazzák. A bevándorlás támogatása helyett szerinte az okos politika az lenne, ha a munkaképes, de jelenleg megfelelő képzettséggel nem rendelkező népcsoportokat segítenék.


El fog jönni az az idő, hogy kérdésessé válik a nemzetállamok etnikai alapja. Ezt akarjuk? – tette fel a kérdést, hozzátéve: “nem akarunk Amerikai Egyesült Államokat csinálni Európából”.

Olvasói sztorik