Nagyvilág

Toshiba atomerőműve lesz Bulgáriának

A tárgyalások már a végső szakaszba értek, így a Toshiba amerikai leányvállalata építhet atomreaktort Bulgáriában.

A Toshiba amerikai leányvállalata, a Westinghouse Electric 4,9 milliárd dolláros beruházással 1100 megawatt teljesítményű reaktort építhet Bulgáriában a tervek szerint.

Eddig szovjet reaktorok voltak

A bolgár kormány tavaly decemberben megadta a felhatalmazást a bolgár energiaholdingnak arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a Toshiba céggel kozloduji atomerőművének egy újabb, harmadik reaktorral történő bővítéséről.

A kozloduji atomerőműben két, egyenként ezer megawatt teljesítményű szovjet gyártmányú reaktor üzemel, amelyek Bulgária áramtermelésének mintegy 35 százalékát adják.

Csökkenhet a függőség

Bulgária energiaszükségletét elsősorban az Oroszországból importált földgázzal működő hőerőművek biztosítják. A tervezett új reaktorral az ország energiaellátása kiegyensúlyozottabbá válna a megkérdezett szakértők szerint.

A Toshiba az információs és kommunikációs rendszereken, szórakoztatóelektronikán túl az erőművi rendszerek gyártásába is belekapcsolódott. A céget 1875-ben alapították, mára 740 vállalatból álló globális hálózatot alkot, világszerte 204 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és több mint 68 milliárd dollár éves árbevételt produkál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik