Belföld

Nem tudják elvinni a fűtőelemeket – részben leállhat Paks

Nem közlekedhet az atomvonat, mert „piszkos bomba” készülhetne a kiégett fűtőelemekből, ha útközben ellopnák azokat az ukrajnai orosz szeparatisták. Így a paksi atomerőmű kettes blokkjából sem tudják elvinni a sérült kazettákat – írja a Népszabadság pénteki számában.

A kettes reaktor üzemeltetési engedélye novemberben jár le és addig nem hosszabbíthatják meg, amíg a 2003-as reaktorbaleset során megsérült fűtőelemek az üzem területén vannak – értesült a lap. Szerdán a parlament nemzetbiztonsági ülésén is előkerült, hogy az orosz-ukrán válság miatt nem tudják Oroszországba szállítani a kiégett fűtőelemeket. A Népszabadság szerint nem is az a legsúlyosabb kockázat, hogy fegyvertalálat éri a szerelvényt, hanem az, hogy egyszerűen ellopják a fűtőanyagot, ami ideális alapanyag „piszkos bomba” készítéséhez. Ez azt jelenti, hogy hagyományos robbanóanyaggal szórnak szét nagy területen sugárzó anyagot, ami akár országrésznyi területet tehet lakhatatlanná.

Az sem valós lehetőség, hogy alternatív úton szállítsák el a fűtőanyagot – erre eddig egy példa volt. A Központi Fizikai Kutatóintézet kutatóreaktorából vittek közúton és az Adrián keresztül fűtőanyagot Oroszországba 2008 és 2013 közt, de ez a fűtőanyag eltér a Paksi Atomerőműben használtnál, másrészt azt a projektet az USA finanszírozta, ami megkönnyítette az együttműködést. Egy szlovák-lengyel vasúti vagy egy dunai útvonal engedélyeztetése évekbe telne.

A 2003-as üzemzavarban megsérült paksi fűtőkazetták esetében a legnagyobb baj, hogy senki nem tudja, pontosan mi van a kapszulákban és hogyan viselkednek, így minden eddiginél különlegesebb bánásmódot igényelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik