Nagyvilág

Putyin szárnyai alatt az európai szélsőjobb, a Jobbik is érintett

Európa nacionalista pártjai elkezdtek Oroszországhoz vonzódni, de ennek semmi köze az ideológiákhoz, sokkal egyszerűbb okai vannak - írja a The New York Times.

A lap terjedelmes cikkben foglalkozik Európa szélsőjobboldali pártjaival, köztük a Jobbikkal is. A francia Nemzeti Front egyik rendezvényén arról beszéltek, Európának el kell szakadnia az Amerika függéstől és Oroszország felé kell fordulnia.

A NYT idézi a magyar elemzőintézet, a Political Capital egyik tanulmányát is a témában: az Oroszország felé fordulás nem egyedi jelenség, egész Európában megfigyelhető trend.

Orosz blokk Brüsszelben

Az idei EP-választások után jó esély van arra, hogy valamilyen formában oroszbarát tömörülés alakul az EP-ben, aminek akár a Jobbik is a tagja lehet. „Európa egy hatalmas, beteg test” – ezt pedig már Alain de Benoist, francia filozófus, az új jobboldal egyik ideológusa hirdeti, és soha sem mulasztja el hozzátenni, hogy ma egyedül Oroszország képes megtörni az amerikai hegemóniát a világban.

A Jobbikról a New York Times sem mulasztja el megemlíteni a kémügyet, majd a lap hozzáteszi, hogy a párt anyagi támogatást is kaphatott az oroszoktól. A vasárnapi EP-választás után a Jobbikból pedig Európa egyik legerősebb szélsőjobboldali, nacionalista pártja lehet.

Semmi ideológia

Nigel Farage, a brit Függetlenség Párt vezetője is ahhoz az európai újhullámhoz tartozik, akik inkább Putyin felé fordulnának. Farage folyamatosan kritizálja a brit Európa-politikát, az amerikai külpolitikát, Putyint pedig csodálatra méltó politikusnak nevezte nemrég. De azt azért hozzátette, hogy mint politikust, nem mint embert tiszteli.

Doru Frantescu, egy brüsszeli kutatóintézet, a VoteWatch Europe vezetője azonban arra mutatott rá az egyik tanulmányában, hogy a szélsőjobb Putyin- és oroszbarátságában nem kell ideológiát keresni, opportunista megfontolások vezetik ezeket a pártokat.

Miközben Marine Le Pen unokahúga az EU-t egész egyszerűen az Egyesült Államok pincsijének nevezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik