Nagyvilág

Az oroszok még mindig nem vonultak vissza

Az Egyesült Államok egyelőre semmilyen jelét nem látja annak, hogy Oroszország megkezdte volna csapatainak visszavonását az ukrán határ térségéből.

“Putyin elnök azt mondta, parancsot adott arra, hogy (az orosz egységek) térjenek vissza állandó állomáshelyükre, ami szerintünk az ukrán határhoz felsorakoztatott összes erő teljes visszavonását kell jelentse. Ezt azonban egyelőre nem látjuk” – közölte újságírókkal John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője.

“(Az orosz katonák) még mindig tízezrével vannak ott, nem látunk semmilyen csapatkivonási tevékenységet” – tette hozzá. A NATO tisztségviselőinek becslése szerint Moszkva mintegy 40 ezer katonát vezényelt korábban az ukrán határhoz. A Pentagon szóvivője szerint csak kis létszámú orosz alakulatok mozognak oda és vissza a határ menti előretolt támaszpontok környékén.

Az orosz védelmi minisztérium kedden arról számolt be, hogy a fegyveres erők alakulatai a Rosztovi, Belgorodi és Brjanszki területeken, az előre eltervezett hadgyakorlat befejeztével elindulnak harci járműveik berakodási helyére, ahonnan vasúton folytatják útjukat állandó támaszpontjaikra. Ha az orosz erők visszavonása ténylegesen megvalósulna, az jelentősen enyhítené azokat a félelmeket, hogy a Kreml készen áll Ukrajna keleti megyéinek megszállására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik