Belföld

Orosz ügynökön bukhatott Kovács Béla

A KGB egyik, jelenleg is aktív ügynökével konspirált a kémbotrányba keveredett jobbikos Kovács Béla - értesült a Magyar Nemzet.

Külföldi jelzés alapján a magyar polgári kémelhárítás az orosz személyre vonatkozóan gyűjtött adatokat, amikor Kovács Béla is a szolgálatok látókörébe került. A jobbikos politikus rendszeresen találkozott a szóban forgó orosszal. A Magyar Nemzet szerint Kovács Béla tökéletesen tisztában volt azzal, kivel tart fenn kapcsolatot, ezt támasztja alá az is, hogy a találkozókra konspiratív körülmények között került sor. Kovács kényesen ügyelt rá, nehogy bárki tudomást szerezzen az „információátadásokról”. Amíg a „célállomáshoz” elért, többször váltogatta a taxikat és a tömegközlekedési eszközöket.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentése alapján a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte Brüsszelnél az európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogának kiadását az unió intézményei elleni kémkedés gyanúja miatt. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsági ülésén az is kiderült, hogy tényekre, kép- és hangfelvételekre hivatkozva tájékoztatták a testületet az ügyről.

Kovács Béla kedden kórházba került. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője csupán annyit árult el, hogy az elmúlt időszak történései megviselték, és mellkasi fájdalmakkal, valamint egyéb panaszokkal került be egy hazai intézménybe.

A kémvádat tagadó Kovács orosz szimpátiája széles körben ismert. Az egyik alapítója a Brüsszelben számos vélemény szerint orosz befolyás alatt álló Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének, amely saját frakciót szeretne alakítani az Európai Parlamentben. A szervezetnek a 2009-es létrehozás óta kincstárnoka, tavaly decembertől pedig elnöke is. Internetes források szerint az Európai Parlament 2012-ben 289 ezer, tavaly 385 ezer, az idén pedig 454 ezer eurót irányzott elő a szövetség munkájának segítésére, az azonban nem egyértelmű, hogy a pénzből mennyit használhattak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik