Nagyvilág

Külügy: ne utazzon senki Boszniába

A rendkívüli árvízhelyzet miatt a Bosznia-Hercegovinába tervezett utazások elhalasztását és Nyugat-Szerbia elkerülését kéri a magyar állampolgároktól a Külügyminisztérium.

Bosznia-Hercegovinában a múlt hétfőn kezdődött esőzések megszűntek, de az árvízi helyzet következtében kialakult kaotikus közlekedés viszonyokban továbbra sem állt bekedvező változás – közölte honlapján a konzuli szolgálat. Az esőzések miatt a talaj mindenhol átázott, ezért bárhol történhetnek komoly földcsuszamlások, sziklaomlások, amelyek lehetetlenné tehetik a továbbhaladást és jelentős balesetveszélyt okozhatnak.

A szakemberek ezért nem ajánlják a boszniai utazásokat, véleményük szerint szerdára normalizálódhat a helyzet. A konzuli szolgálat azt javasolja, hogy azok, akiknek nem elengedhetetlen az utazás Boszniába, most ne induljanak útnak. Az esőzések és az azt követő talajmozgások, földcsuszamlások következtében az 1991 és 1995 közötti boszniai háborúban telepített aknák a talajjal együtt mozogva változtatják helyzetüket, ezért jelentősen nő a véletlenszerű aknára futás, aknára lépés lehetősége.

Az aknaveszélyre figyelmeztető táblák, szalagok az árvíz miatt sok helyen megsemmisültek, így semmi sem figyelmeztet a veszélyre. Ezért a boszniai utazások alkalmával javasolt csak a szilárd útburkolatú utakon mozogni. Az árvíz miatt jelentősen megnőtt a fertőzésveszély is.

Szerbiát illetően a konzuli szolgálat azt kéri a magyaroktól, hogy az árvíz sújtotta nyugati országrészt és a Száva folyó, valamint a Kolubara, a Morava és a Drina környékét kerüljék el. Az áradások miatt többen életüket vesztették, 26 ezer háztartás maradt áram nélkül, több mint kétezer épületet árasztott el a víz, és további csaknem 1800 van veszélyben. A napokban tetőzik a Száva folyó Belgrádnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik