Nagyvilág

Árvíz által kimosott akna robbant Boszniában

Senki nem sebesült meg az ország északi részén fekvő Brckóban történt robbanásban. Az egymillió taposóaknából több mint 100 ezer még mindig a földben van.

A földcsuszamlások egész aknamezőket mozdítottak el Bosznia-Hercegovinában, ahol a kilencvenes években, a boszniai polgárháború idején a szemben álló felek mintegy egymillió taposóaknát telepítettek. Azóta nagy erőfeszítéseket tettek ezek eltávolítására, ennek ellenére mintegy 120 ezer ilyen robbanóeszköz még mindig a földben van.

A boszniai hatóságok azokon a helyeken, ahol már visszahúzódott a víz, újra kihelyezik a figyelmeztető táblákat, illetve az új helyre vándorolt aknamezőket is jelzéssel látják el.

Branislav Jovanovic, a szerbiai aknamentesítési központ vezetője közölte, hogy Szerbiában nem kell az esetleges átsodort vagy a földcsuszamlások miatt elmozdult aknák miatt aggódni, folyamatosan felügyelik a veszélyeztetett területeket.
Jovanovic hozzátette, hogy elméletileg Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból átsodorhatnak a folyók aknákat, gyakorlatilag azonban ennek nagyon kicsi a valószínűsége.

Ezzel egy időben Predrag Maric, a rendkívüli helyzetekért felelős belügyminisztériumi osztály vezetője arról biztosította a közvéleményt, hogy Szerbiában már nincsenek veszélyeztetett helyek, a mentőegységek azonban teljes készültségben maradnak mindaddig, amíg teljesen normalizálódik a helyzet az országban.

Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában összesen több mint negyven halálos áldozatot követelt a térségben példátlan árvízi katasztrófa, többen eltűntek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik