Nagyvilág

Szerbiai árvíz: Háromnapos gyász

21 halálos áldozata van a természeti katasztrófának. A több száz halottról szóló híreket cáfolta a miniszterelnök.

Háromnapos gyászt hirdetett kedden a szerb kormány az esőzések és az árvíz halálos áldozatainak emlékére.

A nemzeti gyász szerdától péntekig tart, és péntekig a rendkívüli állapot is érvényben marad az országban – jelentette be Aleksandar Vucic miniszterelnök Belgrádban.

Az országban eddig hivatalosan 21 halálos áldozata van a természeti katasztrófának, közülük 14 a szerb fővárostól 30 kilométerre délnyugatra fekvő Obrenovacon halt meg. A lakosság kitelepítése ott még mindig folyik.

A helyi Nikola Tesla hőerőmű, amely Szerbia áramellátásának felét fedezi, továbbra is veszélyben van, három oldalról is víz veszi körül, de a gátak egyelőre kitartanak.

Becslések szerint az árvíz okozta kár értéke elérheti akár az egymilliárd eurót (305 milliárd forint) is. 80 ezer hektárnyi termőföld van víz alatt, és nehéz feladat elé állítja a szerbiai mezőgazdaságot a több tucat tonnányi elhullott állat tetemének eltakarítása is.

Korábban Aleksandar Vucic miniszterelnök azt mondta: felháborító, hogy az áldozatok számával kapcsolatban mennyi valótlanság hangzik el. 635 bejelentést kaptak halálos áldozatokról, eddig 451-et vizsgáltak meg, és mindegyik hamisnak bizonyult – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik