Nagyvilág

Klórgázt vethettek be Szíriában

A Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény megsértésével vádolja az ellenzék a szír vezetést, akik ismét civileket bombáztattak halálra.

Legkevesebb huszonhárom ember, köztük nyolc gyerek meghalt a hadsereg légitámadásában a szíriai Aleppó tartomány egyik településén, az áldozatok többségét álmában érte a halál – közölték kedden ellenzéki források.

Az egész családdal végeztek

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civilszervezet arról tájékoztatott, hogy a hadsereg hétfő éjszaka csapást mért az észak-szíriai Marea városára.

A légitámadás többek között egy egész családdal is végzett: a 70 éves férj, 40 éves felesége és mind a nyolc gyermekük életét vesztette.

Egy helyi aktivista közölte, nincs tudomása arról, hogy harcok dúlnának a környéken, elmondása szerint a legközelebbi frontvonal mintegy 25 kilométerre található Bureidzs térségében.

Emberi jogi szervezetek azzal vádolják a szíriai fegyveres erőket, hogy gyakran válogatás nélkül bombázzák a felkelők ellenőrzése alatt álló területeket, és ezáltal fegyvertelen civilek sokaságát mészárolják le.

Nyugati közbelépés jöhet

Ellenzéki források arról számoltak be, hogy a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők hétfőn helikopterrel klórgázbombát dobtak le egy a lázadók kezén lévő, Hama tartománybeli településre. A tájékoztatás szerint egy 14 éves fiú meghalt, többeket pedig kórházban kezelnek.

Bár az ipari klórgáz nem igazán hatékony fegyverként, annak bevetése a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény megsértésének számít, amelyhez Szíria tavaly októberben csatlakozott – azután, hogy egy Damaszkusz környéki, több száz halálos áldozatot követelő ideggáz-támadást követően felmerült egy nyugati katonai beavatkozás lehetősége.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott lázadás halálos áldozatainak száma már meghaladja a 160 ezret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik