Nagyvilág

Agyvérzést kapott Jaruzelski

A 90 éves lengyel tábornokot, egykori államfőt egy katonai kórházban ápolják. Felesége egyébként válással fenyegeti, mert viszonyt folytat ápolónőjével.

Az agyvérzés vasárnap este történt. Wojciech Jaruzelski tábornok jelenleg a kórház ideggyógyászati részlegében tartózkodik – közölte hétfőn a varsói katonai kórház parancsnokhelyettese. Korábban ismertté vált, hogy Jaruzelskit május elején megműtötték, az operáció részleteit nem közölték.

A volt lengyel államfő két hónap múlva, július 6-án ünnepli 91. születésnapját. Limfómában – a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegségben – szenved, és kemoterápiás kezelésben is részesült. Rendszeresen kórházi ápolásra szorul.

Wojciech Jaruzelski az utolsó a szocialista országokban a nyolcvanas években hatalmon volt vezetők közül, aki még életben van. Személyéhez fűződik a hadiállapot kihirdetése 1981. december 13-án. A politikus 1985-től 1989-ig a lengyel Államtanács elnöke – a legmagasabb állami tisztség birtokosa – volt. 1989-ben megválasztották államfőnek, majd 1990-ben a rendszerváltozással letűnt a politika színpadáról.

Jaruzelski február végén egy szerelmi üggyel került a hírekbe: 84 éves felesége válással fenyegette meg, amennyiben nem szakítja meg viszonyát kórházi ápolónőjével. A „szerető” az ötvenes éveit tapossa, korábban bejárónőként segítette a házaspárt, majd az idős férfi gondozója lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik