Nagyvilág

Felvették, ahogy civileket lőnek Ukrajnában

Legkevesebb két helyi lakost megsebesített egyet pedig agyonlőtt Mariupolban az egyik terrorelhárító különítmény pénteken egy videó tanúsága szerint.

A videón az látszik, hogy helyi civilek egy csoportja – finoman fogalmazva – melegebb éghajlatra küldi és lefasisztázza az ukrán belügyi erők fegyvereseit. A fotóriporterek által kísért maroknyi civil közül többen a karjukat és felső ruházatukat széttárva mutatják, hogy fegyvertelenek, miközben szitkok özönét zúdítva közelednek a katonákhoz. A terrorelhárítók azt követően nyitnak tüzet, miután az egyik civil rájuk lő egy pisztollyal.

Bár nem lehetett tudni, hogy a leadott lövések gáz-, gumilövedékes vagy valódi fegyverből származnak-e, az egyenruhás fegyveresek kalasnyikovokkal viszonozzák a tüzet. Az utcai lövöldözés eredménye legkevesebb két sebesült és egy agyonlőtt civil. A mariupoli 0629 hírportál értesülései szerint a sérülteket a helyi lakosok saját kocsijaikkal szállították kórházba.

Ugyanez a forrás tudni véli, hogy az ukrán kormányzat által megkezdett terrorellenes hadművelet keretében május 9-én hét helyi lakost öltek meg a belügyi egységek, köztük a Mariupoli Közlekedésrendészet parancsnokát.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a kelet-ukrajnai terrorelhárítási művelet keretében a napokban a fegyverrel rendelkező szeparatisták likvidálására adott parancsot, tekintet nélkül arra, hogy egyenruhát vagy civil öltözéket viselnek.

Olvasói sztorik