Nagyvilág

Lefújták a népszavazást a harkivi szakadárok

Nem tartják meg a vasárnapi népszavazást, a megye státusáról, mert nem tudtak megegyezni a donyecki és luhanszki szakadárokkal abban, milyen kérdést tegyenek fel a választóknak.

A “Délkelet” nevű mozgalom koordinátora közölte, hogy Harkivban és a másik két megyében teljesen eltérő kérdéseket akarnak feltenni a népszavazáson, és nem sikerült közös álláspontra jutniuk – írja az MTI. A másik két megyében felteszik a kérdést az önhatalmúlag kikiáltott donyecki, illetve luhanszki “népköztársaság” állami szuverenitásának elismeréséről, míg Harkivban Ukrajna föderalizációját és a délkelet-ukrajnai régió jogköreinek bővítését kívánták népszavazásra bocsátani.

A Donyeck és Luhanszk megyei Moszkva-barát szakadárok Vlagyimir Putyin orosz elnök kérését visszautasítva csütörtökön közölték, hogy megtartják vasárnap a népszavazást a megye státusáról. A kijevi média szerdán kiszivárogatta, hogy a luhanszki népszavazási kérdőíven három kérdés szerepel majd: a megye lakóinak azt kell eldönteniük, hogy támogatják-e a független Luhanszki Népköztársaság kikiáltását, illetve későbbi csatlakozását Ukrajnához vagy Oroszországhoz. Feltehetően hasonló forgatókönyv szerint zajlik majd minden a szomszédos Donyeck megyében is.

Putyin szerdán azt javasolta a kelet-ukrajnai szakadároknak, hogy halasszák el a vasárnapra tervezett népszavazásukat. Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő elutasítóan fogadta Putyin javaslatát, azt üzenve neki, hogy az “üres fecsegés” nem illik hozzá, mint egy “nagy ország elnökéhez”. Emlékeztette arra az orosz államfőt, hogy nem az ukrán törvényeknek megfelelően kezdeményezték a népszavazásokat, tehát hivatalosan semmilyen referendum nem lesz május 11-én Ukrajnában, így nincs is mit elhalasztani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik