Nagyvilág

Putyin győzelmi látogatásra érkezett Krímre

Az orosz államfő a krími Szevasztopolba érkezett pénteken, ahol részt vesz a győzelem napja alkalmából szervezett katonai díszszemle légi és vízi bemutatóján.

Vlagyimir Putyin először látogatott el a Krím félszigetre azóta, hogy a területet Ukrajnától egyoldalúan Oroszországhoz csatolták márciusban.

Oroszországban és Ukrajnában pénteken ünneplik a győzelem napját, amikor arról emlékeznek meg, hogy 1945-ben legyőzték a náci Németországot. Oroszország minden évben a moszkvai Vörös Téren tartott katonai díszszemlével, rakétavetők, harckocsik és nehézbombázók felvonultatásával ünnepli a második világháború szövetséges hatalmainak győzelmét a hitleri Németország felett. A feltétel nélküli megadást rögzítő dokumentumot Berlinben 1945. május 8-án késő este írták alá, de az Moszkvában már május 9-e volt.

A mai események zárásaként a korábban Ukrajnához tartozó Krím félszigeten is megemlékezéseket tartanak, és néhány orosz sajtóorgánum arról számolt be, hogy minden bizonnyal Putyin is részt vesz a krími rendezvényen. Ezek szerint igazuk volt, mert az orosz elnök a városba érkezett.

Olvasói sztorik