Nagyvilág

Nem mozdulnak az oroszok a határról

Továbbra sincs látható jele annak, hogy Oroszország visszavonná az ukrán határ mentén felvonultatott katonai erőit - mondta a NATO főtitkára. A szervezet befogadná Finnországot és Svédországot.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a tallinni egyetemen tartott előadásában sajnálattal állapította meg, hogy Oroszország nem viszonyult építő szellemben a NATO partnerségi törekvéseihez, és “a jelek szerint most inkább ellenfelet, semmint partnert lát a NATO-ban”. “Ez nem az a hozzáállás, amit mi előnyben részesítünk, de készek vagyunk arra, hogy megfeleljünk a kihívásnak” – tette hozzá.

Rasmussen szavai mintegy kiegészítették, illetve finomították Alexander Vershbownak, a NATO amerikai főtitkárhelyettesének a május elsején Washingtonban tett, nagy visszhangot kiváltott kijelentését. Vershbow azt mondta: “Az oroszok világosan ellenségnek nyilvánították a NATO-t, ezért el kell kezdenünk úgy tekinteni Oroszországra, mint amely nem partnerünk többé, hanem amely inkább ellenségünk.”

Rasmussen most hangsúlyozta, hogy a kollektív védelem elve továbbra is a NATO “sziklaszilárd alapját” jelenti, és az atlanti szövetség meg fogja védeni tagjait, “kerül, amibe kerül”. Továbbra sem látható az az orosz csapatvisszavonás, amelyről Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán beszélt – jegyezte meg.

Rasmussent arról is kérdezték, hogy az orosz fenyegetés megnövekedése nyomán a NATO hajlandó lenne-e befogadni soraiba Finnországot, illetve Svédországot. A főtitkár hangsúlyozta: azt a két érintett országban kell eldönteni, hogy folyamodjanak-e NATO-tagságért. Ha jelentkeznének, akkor Rasmussen ezt üdvözölné. Szerinte viszonylag gyorsan fel is vennék mind a két észak-európai országot, hiszen csaknem teljes egészében felkészült, a NATO-val kompatibilis államokról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik