Nagyvilág

Hangfelvétel buktathatja le Putyint

Bár Oroszország azt állította, hogy nincs befolyása az ukrajnai szakadárok tevékenységére, egy nyilvánosságra került telefonbeszélgetés szerint kézi vezérléssel működtették őket az EBESZ-megfigyelők szabadon bocsátásakor.

A beszélgetésen Igor Girkin, a donyecki fegyveresek tábornoka és Vlagyimir Lukin, Putyin térségbeli különmegbízottja tárgyal arról, hogyan lehetne kivitelezni a „dolgot” – írja a Forbes. Girkin részére nem kellett külön kitérni, mit is jelent a dolog, mert korábban már informálták, hogy a túszok elengedéséről van szó. Az orosz elnök különmegbízottja kijelenti azt is, hogy a döntést a „legmagasabb szinten” erősítették meg. Ennek megfelelően ez csak maga Putyin lehet.

A Forbes újságírója személyesen is beszélt már Lukinnal, és szerinte szinte utánozhatatlan a hangja, és beszédstílusa, így biztos, hogy őt lehet a felvételen hallani, amint irányítja az eseményeket. Ehhez képest Putyin többször állította, hogy nem ők állnak a szakadárok mögött, az orosz elnök szóvivője a hétvégén pedig kijelentette, hogy Oroszország gyakorlatilag elvesztette befolyását a szakadárok felett, mert az Odessában történtek miatt nem lehet őket majd meggyőzni, hogy letegyék a fegyvert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik