Nagyvilág

Ukrán válság: harc a tévétoronynál

Meg nem erősített információk szerint egy ember meghalt és többen megsebesültek Szlovjanszkban.

Miközben újra harcok bontakoztak ki hétfő reggel a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városában, az ottani tévétorony környékén, és a hatóságok erősítést küldtek az ugyancsak háborgó Odesszába, az ügyvezető ukrán államfő elismerte: nehézségekbe ütközik a szakadárok elleni terrorellenes fellépés, mert támogatja őket a helyi lakosság.

Az újabb szlovjanszki összetűzésről több kijevi sajtóorgánum is hírt adott. Egyes hírportálokon olyan tudósítások jelentek meg, hogy az összecsapásban egy szakadár fegyveres meghalt és többen megsebesültek, de a TSZN televízió helyszínen tartózkodó tudósítói ezt egyelőre nem tudták megerősíteni. A helyi szakadár “önvédelmi vezérkar” egyik képviselője azt mondta, hogy az ukrán fegyveres egységek megtámadták a szakadárok egyik őrhelyét a városnál, és ott jelenleg elkeseredett harcok folynak. Úgy tudja, hogy öt Moszkva-barát fegyveres megsebesült.

Az ukrán belügyminiszter sajtószolgálata arról számolt be, hogy a hatóságok erősítést küldtek Odesszába: megérkezett a Fekete-tenger partján fekvő városba a Nemzeti Gárda önkéntesekből alakult különleges egysége, hogy részt vegyen a közrend fenntartásában. Odesszában a múlt pénteken zavargások törtek ki, amelyekben 46 ember meghalt.
Arszen Avakov belügyminiszter közölte, hogy hétfőre virradóra Odesszából egy közép-ukrajnai megye fogdájába szállítottak 42 embert, akiket a pénteki zavargások idején vettek őrizetbe, nehogy megismétlődjön az, ami vasárnap történt: a helyi rendőrség szabadon engedett mintegy hatvan gyanúsítottat, miután Moszkva-barát tiltakozó tömeg támadt a város rendőrkapitányságára.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvezető államfő közben az 5. Kanal tévének nyilatkozva elismerte, hogy a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet “bonyolódik”, tekintettel arra, hogy a térségbeli lakosok is támogatják a szakadár fegyvereseket, és előfordult, hogy az ottani rendőrök is rokonszenveznek velük. Hangsúlyozta, hogy ezekben a megyékben gyakorlatilag teljesen meg kell újítani a rendfenntartó erőket a haza védelmére kész helyi “hazafiakkal”.

Ott, ahol a rendőrség támogatta a törvényellenes cselekményeket, büntetőjogi eljárásokat kell indítani – tette hozzá.
Turcsinov leszögezte, hogy a nehézségek ellenére a hatósági és katonai terrorellenes művelet folytatódik. Méltatta a nemrégiben újra létrehozott Nemzeti Gárda hatékonyságát. Azt mondta, hogy erre az alakulatra támaszkodik a terrorellenes művelet, és a gárdisták példaként szolgálhatnak másoknak.

Az ukrán belügyminisztériumnál közölték hétfőn, hogy a Krímben Szerhij Akszjonov, a terület ideiglenes kormányzójának utasítására a Basmaki (Cipők) nevű bűnbanda egyik vezére, Mikolaj Cserednik – ragadványnevén Kopasz – embereket toboroz, hogy terrorcselekményeket hajtsanak végre Ukrajna keleti és délkeleti régióiban. A tárca szerint Oroszország felfegyverzi őket. Cserednik állítólag már két négyszáz fős osztagot hozott létre afganisztáni veteránokból, illetve orosz vagy ukrán katonákból, és ezek az egységek jelenleg Szlovjanszk környékén tevékenykednek.

A kijevi média arról is hírt adott hétfőn, hogy a kelet-ukrajnai események miatt már sok helyen az oktatás is szünetel. Egy felmérés szerint a Szlovjanszki járásban a diákok negyven százaléka jár iskolába, míg az óvodásoknál 23 százalékos az arány. A kisebb falvak gyerekei nem jutnak el a városi iskolákba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik