Nagyvilág

Putyinnak elfogyott volna a befolyása Délkelet-Ukrajnában?

Azt állítják, már egyik állam sem képes békét teremteni miután Odesszában elevenen égtek el tüntetők. Egy orosz tévé felvette a sokkkoló jelenetet.

Dmitrij Peszkov kijelentette, „mostantól Oroszország gyakorlatilag elvesztette befolyását ezek felett az emberek felett, mert nem lehet őket majd meggyőzni arról, hogy az életüket fenyegető közvetlen veszély közepette letegyék a fegyvert”. Ez ilyen körülmények között bármelyik államnak lehetetlen – tette hozzá.

Abszurd az elnökválasztás?

“Megértjük, hogy az európai partnereinkkel folytatott párbeszéd nélkül gyakorlatilag lehetetlen a rendezés. De erre egyedül nem vagyunk képesek” – mondta.

A kijevi hatóságok és nyugati támogatóik közvetlenül felelősek az odesszai vérontásért – hangoztatta az elnöki szóvivő, aki abszurdnak nevezte az ukrajnai elnökválasztás megrendezését ilyen körülmények – az ukrán hadművelet, büntető akció és a tömeges gyilkosságok – között.

Hozzátette, Oroszország nem tudja, hogy miképpen reagáljon a válságra Ukrajnában, ahol az erőszak pénteken újabb magas szintre emelkedett a kormányerők fellépése, valamint az Odesszában történtek következtében.

Elevenen égették el az embereket

Kijelentette: “Odesszában élve égettek el fegyvertelen embereket”. Szerinte ezek az erőszakos cselekmények azt jelzik, hogy még Oroszország sem képes csökkenteni a feszültséget Ukrajna keleti részén.

“Kijev és nyugati támogatóik gyakorlatilag provokálják a vérfürdőt, és ezért ők viselik a felelősséget” – idézte a szóvivőt a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

A távlatokról szólva Peszkov hangoztatta, hogy teljesen új helyzet állt elő számukra. Mindazonáltal kiemelte, az Ukrajna délkeleti részén élő oroszajkú lakosok Oroszországtól kérnek segítséget.

“Vlagyimir Putyin (orosz elnök) tud ezekről a telefonos felhívásokról” – hangsúlyozta.

A februári kijevi történéseket követően az orosz parlament felsőháza március elején felhatalmazta Putyin elnököt arra, hogy az orosz állampolgárok védelmében bevesse az orosz fegyveres erőket Ukrajnában – emlékeztetett jelentésében az AFP francia hírügynökség.

Olvasói sztorik