Nagyvilág

Öngyilkos merénylet Pekingben – megvan, kik követték el

Két iszlám szélsőséges robbantott Urumcsi város vasútállomásán.

Két iszlám szélsőséges követte el a szerdai öngyilkos robbantásos merényletet az északnyugat-kínai Urumcsi város vasútállomásán, rajtuk kívül még egy ember veszette életét, 79-en pedig megsebesültek – közölték pénteken a kínai hatságok.

A merénylet hatására a kínai hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket a Hszincsiang tartományban található városban. A merénylet napján fejezte be térségbeli látogatását a kínai államelnök. A szóban forgó pályaudvar a tartomány legnagyobbja.

A két azonosított tettesről a hatóságok már régóta tudták, hogy szélsőséges iszlamisták – olvasható a tartományi kormány hivatalos honlapján.

Már régóta feszült a helyzet a tartományban, amelynek muzulmán vallású ujgur őslakosai időről időre támadásokat hajtanak végre helyi kormányzati, rendőrségi intézmények, posztok ellen, de az elmúlt években több, civilek elleni utcai késelés is történt. Különösen megromlott a légkör az idén március elején a délnyugati Kunming pályaudvarán végrehajtott gyilkos támadás után, ahol mintegy százhetven embert késeltek meg, s közülük huszonkilencen meghaltak.

Peking és a helyi vezetés túlnyomó részben külföldről támogatott szakadár erőket és vallási szélsőségeseket sejt a támadások hátterében – tudatta az MTI az AP alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik