Gazdaság

Kockázatosabb lett Kínába exportálni

Jelentősen nőhet a magyar kivitel, és meg is érheti, de a szakértők óvatosságra intenek.

Komoly visszaesés mutatkozik a kínai gazdaság több területén is, derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító közelmúltban készült felméréséből. Bár a kínai élelmiszeripari piacon jelentős sikereket lehet most elérni, az építőiparban magas, az elektronikai iparban közepes kockázatot látnak az elemzők. A keleti nyitás jegyében épp most indulhatnak meg a magyar exportcikkek Kínába, azonban az Export Kooperáció szakértői kellő óvatosságra és körültekintésre hívják fel figyelmet.

Szakértők egybehangzó állítása szerint megéri Kínába exportálni, ugyanakkor kifejezetten kockázatos is. A problémák között elsősorban a kulturális és finanszírozási nehézségeket sorolják fel, amikkel a magyar exportőrök szembe találhatják magukat. A mostanság Kínába készülőknek érdemes nagyon óvatosnak lenniük.

Orbán nemrégen nyitott

Kockázatos a felhalmozódó adósságállomány

Az Export Kooperáció tag Coface legfrissebb elemzése szerint Kína több gazdasági szektorában is komoly problémák merültek fel, míg a kiskereskedelem kevésbé kockázatos. A kutatás szerint a lassuló kínai gazdaság az ország külső és belső gazdasági folyamatain is meglátszik. Míg tavaly 7,7 százalékkal növekedett a kínai gazdaság, addig idén „már csak” 7,5 százalékot várnak, ráadásul a világ vezető gazdasági intézetei sem számítanak 7,5 százalékosnál nagyobb bővülésre. Az elemzés szerint a cégeknél felhalmozódó hatalmas méretű adósságállomány is rontja az összképet, de fokozódik az inflációs nyomás is az országban. „Részben ezek miatt is egyre több szektorban, egyre komolyabb kockázatokat látunk Kínában” – emeli ki Kárpáti Gábor, a Coface országigazgatója.

Ugyanakkor Kárpáti szerint a magyar export esélyeket növeli, hogy a kínai vezetés saját exportja rovására pörgetné fel a belső keresletet, így az óriási kiskereskedelmi piacaikon többek között a magyar élelmiszergyártóknak is komoly szerep juthat. Ezt támasztja alá az az áprilisi kormánybejelentés is, hogy mivel megkaptuk az engedélyt a fagyaszott sertés-, liba- és kacsahús szállítására, jelentősen növekedhet a Kínába irányuló magyar élelmiszerexport. Más területeken azonban kevesebb babér teremhet a magyar exportőröknek Kínában. Az ázsiai ország fémiparában és építőiparában látnak magas kockázatokat a szakértők, míg az elektronikai, textil-, fa- és papír-, valamint energiaiparban közepes szintű kockázatok rejlenek.

Sokan vállalják a veszélyt

Mindezek ellenére is sokszor előfordul, hogy egyes magyar cégek az esetleges rossz kondíciók és a számukra előnytelen feltételek ellenére is belemennek ügyletekbe, szerződésekbe. „Ez a kezdetekben elfogadható, azonban a külpiacra lépés egy költséges és emiatt kockázatos stratégiai döntés” – hangsúlyozza Gyurácz Németh Iván, az M27 ABSOLVO partnere, az Export Kooperáció tagja. Ezen kockázatok felmérése, kiküszöbölése a megfelelő célországok és célszegmensek vizsgálatával érhető el. „A piacra lépést mindig meg kell, hogy előzze az adott szektorra, iparágra vonatkozó felmérés, piacelemzés, különben nagy meglepetések és kudarcok érhetik a magyar vállalkozókat külföldön, adott esetben Kínában is” – figyelmeztet Gyurácz Németh Iván.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik