Nagyvilág

Vasútállomáson robbantottak Kínában, halottak

Három ember életét vesztette, hetvenkilencen pedig megsebesültek az Urumcsi városában elkövetett merényletben.

A merénylet napján fejezte be térségbeli látogatását a kínai államelnök. Hszi Csin-ping a merénylet után “határozott lépéseket” sürgetett a “terroristákkal” szemben – írja az MTI.

A robbanószerkezetet helyi idő szerint este 7 óra 10 perckor hozták működésbe a vasútállomás kijáratánál, közvetlenül azután, hogy egy vonat érkezett Szecsuan tartomány székhelyéről, Csengduból.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint a támadók késekkel is fel voltak fegyverkezve. A sebesülteket a helyszínre érkezett mentők a közeli kórházakba szállították, a kínai média tájékoztatása szerint négyük állapota súlyos.


Fotó: MTI / EPA

Urumcsi az ujgurok lakta Hszincsiang tartományban található, a szóban forgó pályaudvar a tartomány legnagyobbja. Hszi Csin-ping kínai államelnök a merénylet napján a tartományban járt. Hszi a térségben tett körútja során kijelentette, hogy Hszincsiang-Ujgur autonóm terület hosszú távú stabilitása elengedhetetlen Kína stabilitásához és nemzetbiztonságához.

A hszincsiangi jelentések régóta tartó feszültségről számolnak be a régióban, amelynek ujgur őslakosai időről időre támadásokat hajtanak végre helyi kormányzati, rendőrségi intézmények, posztok ellen, de az elmúlt években több, civilek elleni utcai késelés is történt. Különösen megromlott a légkör az idén március elején a délnyugati Kunming pályaudvarán végrehajtott gyilkos támadás után, ahol mintegy százhetven embert késeltek meg, s közülük huszonkilencen meghaltak.

Peking és a helyi vezetés túlnyomó részben külföldről támogatott szakadár erőket és vallási szélsőségeseket sejt a támadások hátterében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik