Nagyvilág

Putyin belső körét bünteti Obama

Újabb nevekkel bővül Washington szankciós listája. Brüsszel is bekeményít.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen környezetéhez tartozó hét orosz kormánytisztviselőre és tizenhét vállalatra vetett ki hétfőn újabb szankciókat az Egyesült Államok megtorlásul azért, mert Moszkva tovább mélyíti a kelet-ukrajnai válságot – közölte a Fehér Ház sajtószolgálata.

Washington kényszerintézkedéseket vezetett be többek között Igor Szecsin, a Rosznyeft olajipari vállalat elnöke, Alekszej Puskov, az orosz duma külügyi bizottságának elnöke, Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes, valamint Szergej Csemezov, a Rosztyeh (Rostech) orosz állami vállalat elnöke ellen.

A listán szereplő 17 vállalat többségét három, Putyinnal szoros kapcsolatot ápoló üzletember irányítja: Gennagyij Timcsenko, valamint két fivér, Borisz és Arkagyij Rotenberg, akikre korábban már vetett ki szankciókat a Fehér Ház.

Az EU szankciós listája is bővült.

Diplomáciai források szerint az uniós tagállamok képviselői arról állapodtak meg hétfői brüsszeli zárt ülésükön, hogy az ukrajnai konfliktus miatt további 15 orosz tisztviselőt sújtanak vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal.

Az EU Ukrajna szuverenitásának megsértése vagy veszélyeztetése miatt eddig 33 krími és orosz politikus, illetve katonai vezető ellen rendelt el ilyen célzott korlátozó intézkedést. A szankciók akkor lépnek hatályba, amint az erről szóló rendelet megjelenik az unió hivatalos közlönyében. A neveket hivatalosan mindaddig nem is hozzák nyilvánosságra.

A további intézkedések elrendelése összhangban van a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport hét végi nyilatkozatával, amelyben a hét ország és az EU vezetői azt állapították meg, hogy Ukrajna pozitív lépéseket tett, Oroszország viszont nem hozott konkrét intézkedéseket az egy héttel korábbi, genfi megállapodás megvalósítása érdekében, inkább folyamatosan tovább növeli a feszültséget.

“Abban állapodtunk meg, hogy sürgősen újabb szankciókat vezetünk be Oroszországgal szemben” – áll a világ legfejlettebb országainak nyilatkozatában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik