Gazdaság

Nem függesztette fel Brüsszel a magyar kifizetéseket

Az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak - közölte hétfőn az MTI-vel Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője.

A 444.hu egy, a birtokába került levélre azt írta, hogy egy darabig valószínűleg semmilyen pénz sem érkezik Magyarországra az EU-tól, semmilyen célra sem. A lap értesüléseit a Fidesz szóvivője, Zsigó Róbert sem cáfolta egyértelműen, elképzelhetőnek nevezte, hogy rövid, átmeneti ideig az Európai Bizottság nem fizet ki Magyarországnak uniós forrásokat. Zsigó Róbert azonban hangsúlyozta, a költségvetésből megoldható, hogy a pályázók mindebből ne érezzenek semmit.

Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője viszont az MTI megkeresésére azt nyilatkozta, nincs szó felfüggesztésről, csupán az átszervezésekkel kapcsolatos aggodalmakra szeretnének válaszokat kapni.

Azt megerősítette, miszerint az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény levelet küldött a illetékeseknek április 16-án. E levélben aggodalmának adott hangot az átszervezést, illetve konkrétan az irányítási és ellenőrzési rendszer hatékony működését illetően. Ezért részletes tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól.

“Nem szakítottuk meg a kifizetéseket” – hangsúlyozta Wheeler. Hozzátette: a magyar választ még azelőtt várják, hogy magyar részről újabb kifizetési igénnyel fordulnának az Európai Bizottsághoz.

Brüsszeltől egy ilyen lépés azért is komoly kockázatokat jelentene az ország számára, mert egy határidőhöz közeledünk: a 2007 és 2013 között elnyert uniós pénzekre a számlákat legfeljebb 2015-ig lehet leadni. Ami addig nem épül fel – hiába nyert uniós pénzt – az nem kapja meg a támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik