Gazdaság

Befagytak a brüsszeli pénzcsapok

Valószínűleg semmilyen pénz sem érkezik Magyarországra az EU-tól.

Az Európai Bizottság még április 16-án írt levelet a 444. hu szerint, amiben ez olvasható: “További információkra van szükségünk, mielőtt teljesítenénk a következő kifizetéseket, amelyeket már az új intézményi rendszer nyújt be.” Tehát addig nem fizetik ki a számlákat, amíg a bizottság nem fogadja el az új pénzosztási rendszert.

A lap értelmezése szerint semmilyen pénz sem érkezik Magyarországra az EU-tól, semmilyen célra sem.

Mint a lap cikkéből kiderül, az Európai Bizottság a támogatásosztó rendszer áprilistől éles átalakítása miatt állította le a pénzeket. “Április 1-től azonban újabb intézmények kerültek az egyes minisztériumokhoz, az úgynevezett közreműködő szervezetek. Ezek eddig formailag önálló cégek voltak, nonprofit kft. vagy éppen zrt. formában működtek, az NFÜ felügyelete alatt. Ezek egyengették a konkrét pályázatok útját: ellenőrizték a számlákat, az elvégzett munkát, igazolták a teljesítéseket. E szervezetek áprilistól megszűntek, munkájukat szétdobták a minisztériumok között. Ez az az átszervezés, amivel Brüsszel annyira elégedetlen, hogy egyelőre nem ad több pénzt” – foglalta össze a 444.

A lépés azért is komoly kockázatokat jelent az ország számára, mert egy határidőhöz közeledünk: a 2007 és 2013 között elnyert uniós pénzekre a számlákat legfeljebb 2015-ig lehet leadni. Ami addig nem épül fel – hiába nyert uniós pénzt – az nem kapja meg a támogatást. Ez pedig különösen annak tükrében gáz, hogy elég sok támogatást ítéltek meg a ciklus legvégén. Ezekre a projektekre eleve nem volt sok idő, s ha nem jutnak a részlteljesítések után pénzhez a kivitelezők, szinte biztosan milliárdokat kockáztatunk.

Valahol Európában

-2010 és 2013 között 16,3 milliárd eurót, azaz mai árfolyamon 5036,7 milliárd forintot adott támogatásként Magyarországon az EU – a magyar befizetések 3,4 milliárd euróra rúgtak. Az uniós források nélkül brutális visszaesés lett volna mind a válság idején, mind a válság utáni Fidesz-kormányzás alatt, amely a gazdasági bizonytalanságok és kiszámíthatatlan környezet miatt elriasztotta a működőtőke-befektetéseket.

-A Századvég 2013-as kutatása szerint Magyarországon többen vannak, akik szerint az EU-tagság inkább káros, mint előnyös az országnak (42% vs. 41%).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik