Nagyvilág

Hátba lőtték Harkov polgármesterét

Állítólag kocogás közben rálőttek a kelet-ukrajnai város polgármesterére, akin életmentő műtétet kellett végrehajtani.

Ismeretlen fegyveresek lelőtték Harkov polgármesterét, Hennagyij Kerneszt. A Russian Times értesülései szerint a férfit kocogás közben lőtték hátba, de egyes lapok azt írják, elképzelhető, hogy biciklizett, az viszont biztosnak tűnik, hogy egy erdőben volt, és a fák takarásából lőtték meg. Úgy tudni, a férfit azonnal kórházba szállították, ahol az orvosok jelenleg is küzdenek az életéért. A hírek szerint nagyon súlyosak a polgármester sérülései, a golyó a tüdejét és a máját is átütötte.

Az ukrán nemzeti rádió- és televízió (NTU) vezetőjének, Zurab Alaszanyijának a tudomása szerint a polgármester ellen erdei környezetben, egy forrás közelében követték el a merényletet, ahová Kernesz régi szokása szerint fürödni járt – írja az MTI.

Arról egyelőre nincs információ, kik állhatnak a lövöldözés mögött, a férfit állítólag az utóbbi időben többen is megfenyegették. Ukrán honlapoknak nyilatkozó megfigyelők valószínűnek tartják, hogy Kernesz ellen azért követték el a merényletet, hogy az ukrán válság közepette újabb feszültséget gerjesszenek Harkivban. Eszerint nem kizárt az sem, hogy esetleg az orosz titkosszolgálatok állnak a gyilkossági kísérlet hátterében.

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő utasítást adott a belügyminisztériumnak és az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak, hogy sürgősen indítson vizsgálatot, tegyen jelentést annak eredményéről.

Kernesz 2010 óta a város polgármestere.

A lövöldözés egy nappal azután történt, hogy ultranacionalista csoportok csaptak össze kormányellenes tüntetőkkel a városban, aminek során 14-en megsérültek.

A polgármester svájci vagyonát még februárban fagyasztotta be az ország kormánya.

A férfi legutóbb vasárnap töltött fel fotót az Instagramra:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik