Nagyvilág

A sárba tiporják az emberi jogokat a baltás gyilkos hazájában

Romlik az emberi jogok helyzete Azerbajdzsánban, különösen a véleménynyilvánítás szabadsága van veszélyben - vélte Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán nyilvánosságra hozott közleményében.

“A szólás, a gyülekezés és az egyesülés szabadságát egyre inkább korlátozzák Azerbajdzsánban: folytatódnak az igazságtalan és szelektív büntetőjogi eljárások az eltérő véleményt nyilvánítókkal szemben, beleértve az újságírók, bloggerek és aktivisták elleni fellépéseket” – olvasható a biztos szerdai közleményében. A többségében muszlimok lakta posztszovjet köztársaságot 2003 óta Ilham Aliyev elnök kormányozza, aki apját váltotta Azerbajdzsán élén.

Muiznieks jelentésében számos ellenzéki politikus, újságíró, civil aktivista és blogger őrizetbe vételét említette, és több esetben is “hiteltelennek” minősítette az ellenük felhozott vádakat. Kifogásolta a civil szervezetek tevékenységét korlátozó intézkedéseket, a békés tüntetések feloszlatását és a tulajdonjogok figyelmen kívül hagyását is.

Az azeri rendőrség múlt héten elfogta a Zerkalo című független, orosz nyelvű lap újságíróját, Rauf Mirkadyrovot, akit kémkedéssel vádoltak meg. Erre reagálva az emberi jogi biztos kifejtette: Mirkadyrov őrizetbe vétele megerősíti azt az aggodalmat, hogy Azerbajdzsán megpróbálja elhallgattatni az eltérő véleményeket. Az azeri kormány azt állítja, hogy a kilencmillió lakosú országban tevékeny ellenzéki sajtó működik, és a szólásszabadság csorbítatlanul érvényesül.

“Nincsenek emberi jogi problémák Azerbajdzsánban. Azok, akik országunkban hasonló jogsértésekről beszélnek, elfogultak és megpróbálják befeketíteni az Azerbajdzsánról kialakult képet” – mondta Mubariz Gurbanly, a kormányon lévő Új Azerbajdzsán Párt helyettes párttitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik