Nagyvilág

Elfogyott az illegális bevándorlókra szánt pénz

Olaszországnak szerdától nincs több pénze az Afrika és Európa között az illegális bevándorlást felügyelő humanitárius-katonai misszióra.

Az olasz fegyveres erők Mare Nostrum (Mi Tengerünk) elnevezésű misszióját tavaly október 18-án indította az akkor még Enrico Letta vezette olasz kormány. Célja az Afrikából az Európa déli kapujának számító olasz partok felé tartó illegális bevándorlók megsegítése, biztonságba helyezése volt – írja az MTI.

Róma ezzel kívánt válaszolni a két héttel azt megelőzően, Lampedusa szigetének partjainál történt hajószerencsétlenségre, amelyben 365 illegális bevándorló veszítette életét.

Az utóbbi hat hónapban a Mare Nostrum misszióban résztvevő olasz hadihajók mintegy húszezer embert mentettek meg és segítettek partra. A nagy részben az Európai Unió által támogatott misszió napi 300 ezer euróba, vagyis havi 9 millióba (mintegy 3 milliárd forintba) került, de az első félévre szánt pénz elfogyott, új forrásokat kell keresni – írta a Corriere della Sera olasz napilap szerdán. Az újság szerint kevés remény van arra, hogy az EU újabb támogatást ad a misszióra.

Az adófizetők pénzéből tartanák fenn

Angelino Alfano olasz belügyminiszter áprilisi nyilatkozatai szerint további több mint félmillió bevándorló kész útra kelni az észak-afrikai kikötőkből.

A jobbközép Hajrá Olaszország és az Északi Liga a Mare Nostrum azonnali felfüggesztését követelte azt hangoztatva, hogy mostantól kezdve kizárólag az olasz adófizetők pénzéből tartanák fenn a missziót.

Idén január elsejétől április 21-ig összesen 21 728 illegális bevándorló érkezett a dél-olasz partokra. Több mint húszezer Líbiából kelt útra. Nemzetiségüket tekintve a bevándorlók nagy része Eritreából, Szíriából és Maliból érkezett. 2012-ben 13 267, 2013-ban 49 925 illegális bevándorló kötött ki Lampedusa, Szicília és az olasz csizma déli partjain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik