Nagyvilág

Berlusconi nem szidhatja az igazságszolgáltatást

A közmunka könnyen házi őrizetté módosulhat, ha a volt olasz kormányfő támadja a bíróságokat és ügyészségeket.

Az olasz hírügynökségek hozzájutottak annak a beszédnek a szövegéhez, amelyet Antonio Lamanna helyettes államügyész csütörtökön mondott a milánói bíróságon.

Nem beszélhet kommunista” bírákról

Lamanna azon a tárgyaláson szólalt fel, amelyen az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi büntetésének letöltéséről volt szó. Az ügyészség képviselője támogatta Berlusconi ügyvédeinek kérelmét azzal kapcsolatban, hogy a 78 éves politikus ne házi őrizetben, hanem közmunka végzéssel töltse le tíz és fél hónapos büntetését.

Antonio Lamanna ezt azonban feltételhez kötötte. “Ha Silvio Berlusconi tovább támadja a bíróságokat és ügyészségeket, nemet mondunk a közmunkára” – hangoztatta a helyettes államügyész. Lamanna arra utalt, hogy az olasz jobbközép vezetőjeként Silvio Berlusconi közel húsz éve folyamatosan kritizálja az igazságszolgáltatás képviselőit, mivel Berlusconi szerint a “kommunista” bírák és ügyészek “üldözik őt”. Ugyanezt hangoztatta a csütörtöki tárgyalás előtti napokban is.

Indulhat az EP-választáson

A Silvio Berlusconira váró közmunkavégzés helyszínéről és feltételeiről a milánói bíróság a következő két héten belül dönt. A Corriere della Sera napilap pénteki száma azt írta, hogy a bíróság még húsvét előtt meghozza döntését.

Sajtóértesülések szerint Silvio Berlusconi megelégedéssel fogadta, hogy nem ítélték házi őrizetre. A közhasznú munka végzésével ugyanis reggel 8 óra és este 23 óra között elhagyhatná lakóhelyét, ami a Hajrá Olaszország (FI) párt elnökeként szabad politikai mozgásteret is biztosítana neki a májusi európai parlamenti választások előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik