Nagyvilág

Fejcserék indultak az olasz állami vállalatoknál

Matteo Renzi új miniszterelnök hétfő este megújította a legnagyobb olasz állami tulajdonú vállalatcsoportok vezetőségét.

A több mint 70 ezer alkalmazottjával a legnagyobb olasz ipari csoportnak számító Finmeccanica vezérigazgatói székébe Mauro Moretti topmenedzser került. A technológiai fejlesztéssel, védelmi és biztonsági rendszerekkel és űrkutatással is foglalkozó Finmeccanica elnökének Gianni De Gennaro volt országos rendőrparancsnokot nevezték ki.

Mauro Moretti az utóbbi hét évben a szintén állami részesedéssel működő olasz vasutakat vezette, és tette nyereséges vállalattá.

Nők kerültek szerephez

Az olasz állami tulajdonú nagyvállalatok vezetőinek mandátuma mind most járt le.

Az Eni kőolajipari vállalat elnöke Emma Marcegaglia lett, a Confindustria gyáriparos szövetség volt elnöke. Az energiaszolgáltató Enel élére Patrizia Grieco, az olasz posta élére Luisa Todini vállalkozók kerültek. Matteo Renzi miniszterelnök ismét a nőket részesítette előnyben, ahogyan kormánya minisztereinek fele is nő.

A személycseréket az olasz kincstár hétfő este, jóval tőzsdezárás után jelentette be. Az új állami vállalatvezetők fizetését maximum évi bruttó 238 ezer euróban (több mint 73 millió forintban) szabták meg, amely a mindenkori olasz miniszterelnök évi keresetének a kétszerese. Az olasz posta eddigi elnöke ennek évente mintegy ötszörösét kereste.

További cserék várhatók

A következő időszakban a római kormány még tucatnyi állami nagyvállalat vezetőségét cseréli le.

Elemzők szerint a nagy olasz állami csoportok élén zajló személycsere vezetett még februárban Enrico Letta volt kormányfő elmozdításához. Letta ugyanis nem hajtott volna fejet a Confindustria és más gazdasági-politikai csoportok kérései előtt a nagyvállalatok vezetőcseréit illetően, ahogy azt most a helyébe lépő Matteo Renzi megtette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik