Nagyvilág

“Dzsihád-adót” szed egy terrorcsoport

Bűncselekmények mellett a lakosságra kivetett "dzsihád-adó" beszedéséből finanszírozza szíriai és iraki tevékenységeit egy al-Kaida-ihlette radikális szervezet.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű csoporthoz nem teológiai nézetek, hanem a jó kereseti lehetőség miatt csatlakoznak a különböző országokból érkező harcosok. Az Aszad-rezsim ellen harcoló többi iszlamista szervezet által is túl radikálisnak tartott ILIÁ továbbá azért is tudta Szíria és Irak több régióját ellenőrzés alá vonni, mert jobban fel van fegyverkezve mint riválisai írja internetes oldalán az NPR amerikai közszolgálati rádió.

Az emberrablásokból, olajcsempészetből és szimpatizánsok adományaiból származó bevételeken túl széles és kegyetlen, védelmipénz-behajtó bűnhálózat által beszedett összegek is gyarapítják az iszlamisták kasszáját. A pénz a magyarázata annak is, hogy számtalan Szíriában harcoló, mérsékelt nézeteket valló felkelő állt át az ILIÁ-hoz. Charles Lister, az amerikai Brookings Intézet katari kutatója például arról számolt be, hogy az iraki hírszerzés becslései szerint a terrorszervezet havonta több mint egymillió dollárt (mintegy 222 millió forintot) zsarol ki az észak-iraki Moszul város lakosságától.

Az ILIÁ több ezer embert tart rettegésben rendszeres követeléseivel. Az NPR egy számítógépes szaküzlet tulajdonosának esetével szemlélteti a moszuli lakosság sanyarú helyzetét. A csak Taufíkként említett boltostól egy névtelen telefonáló azt követelte, járuljon hozzá 114 ezer dollárral (több mint 25 millió forint) a szent háborúhoz (dzsihád). A boltos beszámolója szerint a szélsőségesek halállal büntetik azt, aki nem, vagy túl későn fizet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik