Nagyvilág

Merkel telefonon vitatta meg az ukrán helyzetet Putyinnal

A német kancellár hívta fel az orosz elnököt.

A két fél a hivatalos közlések szerint egyaránt nagy jelentőséget tulajdonított az ukrán válságról csütörtökre tervezett négyoldalú tárgyalásoknak.

A felek “hangot adtak annak a reményüknek, hogy a genfi találkozón sikerül olyan, egyértelmű jelzést adni, amely hozzájárulhat a helyzet békés mederbe tereléséhez” – közölte a telefonos megbeszélésről az éjjel a Kreml sajtószolgálata.

Az orosz államfő állítólag megjegyezte, hogy az ukrajnai konfliktus “gyors eszkalációja lényegében a polgárháború szélére sodorja az országot”. Putyin emellett figyelmeztetett az ukrán gazdaság stabilizációjának és az Európába irányuló orosz földgázszállítások biztosításának fontosságára, amire néhány napja levélben is felhívta több európai ország vezetőjének figyelmét.

A német kormány közlése szerint Merkel “részletesen megvitatta” Putyinnal az ukrán helyzetet, “beszélgetésük pedig főleg arra irányult, hogy előkészítsék az amerikai, orosz és ukrán külügyminiszter, illetve az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője részvételével április 17-re tervezett genfi találkozót.

A német kormány helyettes szóvivőjének szavai szerint a megbeszélést a felek “az események értékelésének minden különbsége ellenére” lefolytatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik