Nagyvilág

Fegyverropogás és robbanások Ukrajnában, négyen meghaltak

Az ukrán fegyveres erők kedden a hivatalos kijevi megfogalmazás szerint "terrorellenes műveletet" kezdtek az ország keleti részén oroszbarát szakadárok ellen. Több helyen összecsapások alakultak ki a felek között.

Az ukrán hadsereg megtámadta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét, lövöldözés tört ki, amelyben négy ember életét vesztette – jelentette kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi oroszbarát önvédelmi erők közlésére hivatkozva.

Kedden délután ellentmondásos hírek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy ki kit támadott, annyi biztos, hogy a repülőtér jelenleg az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.

Az orosz hírforrások szerint ukrán katonák páncélozott szállító harcjárművekkel közelítették meg a Donyeck megyei Kramatorszk és Szlovjanszk között fekvő repülőteret, és tárgyalni kezdtek az azt ellenőrző “önvédelmi erőkkel”. Váratlanul lövöldözés tört ki, amelyben az RT angol nyelvű orosz állami hírcsatorna szerint négyen meghaltak, két ember pedig megsebesült.

A helyi Novosztyi Kramatorszka újság szemtanúkra hivatkozva honlapján azt írta, hogy a reptér felett négy katonai helikopter és egy alacsonyan szálló vadászbombázó jelent meg, feltehetően egy MiG-25-ös vagy egy Szu-27-es.
Az oroszbarát milícia azt közölte, hogy lezárták a Kramatorszkba vezető utat, és készek megvédeni a települést.

Fotó: MTI / AP

A kijevi védelmi minisztérium később megerősítette, hogy a kelet-ukrajnai városban “elkezdődött és folyamatban van az ukrán fegyveres erők különleges művelete az Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő által meghirdetett terrorellenes intézkedések keretében”. A tárca egyik munkatársa nem hivatalosan megerősítette az UNIAN független ukrán hírügynökségnek, hogy halálos áldozatai is vannak a műveletnek.

Az UNIAN hírügynökség viszont egészen más megvilágításban tudósított az eseményekről. Ez a forrás az állítja: a kamatorszki repülőtér “visszaverte a terroristák támadását”. A hírügynökség szerint a légikikötő az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt állt, s katonai felszereléssel rendelkező, ismeretlen fegyveresek indítottak ellene ostromot. Az UNIAN forrása szerint a légi kikötő repülőgépei és helikopterei azért emelkedtek a levegőbe, hogy “megóvják a technikai eszközöket”, mert nem lehetett tudni, hogyan végződik az ostrom.

Ukrán belügyi csapatok eközben behatoltak Szlovjanszk városába is, ahol az utóbbi napokban több épületet oroszbarát erők foglaltak el. A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport vezetője, Szerhij Ciplakov azt közölte, hogy az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel “nagyszabású támadást” indítottak Szlovjanszk ellen. Kijelentette azonban, hogy embereik megvédik a várost.

Likvidálni fogják a fegyvert le nem tevő szakadárokat

Az Interfaksz-Ukrajina ukrán hírügynökség szemtanúkra, közösségi portálokon közölt információkra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy “most lépett be Szlovjanszkba az ukrán belügyi erők hadoszlopa 500 katonával, 20 páncélozott szállító harcjárművel, két helikopter támogatásával és néhány autóbusszal”. “Terrorellenes akció következik” – tette hozzá.
A hírügynökség arról is beszámolt, hogy az ukrán biztonsági erők a Kramatorszkba és Szlovjanszkba vezető utakon jelentős páncélozott technikát vonultattak fel. Az Interfaksz-Ukrajina értesüléseit Szlovjanszk oroszbarát polgármestere is megerősítette a CNN-nek adott interjújában, hogy az amerikai hírtelevízió híre szerint Kijev irányából jelentős haderő tart Kelet-Ukrajna irányába.

Valerij Krutov tábornok, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) második számú vezetője ezzel párhuzamosan arra figyelmeztetett, hogy “likvidálni” fogják azokat az oroszbarát szeparatistákat, akik nem teszik le a fegyvert. A tábornok szerint a kelet-ukrajnai eseményekben részt vevő, nem azonosított személyek tulajdonképpen az orosz katonai hírszerzés (GRU) különleges alakulataihoz tartoznak, és nagy tapasztalatuk van a konfliktusok szításában. “Ez nehéz ellenség számunkra” – fűzte hozzá az ukrán tábornok.

A Kreml cáfolta, hogy orosz katonai egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják Moszkva ezzel kapcsolatos nyilatkozatait.

Tagadják az orosz jelenlétet

Abszurd az állítás, hogy orosz katonai egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában – jelentette ki az orosz elnöki szóvivő kedden. Dmitrij Peszkov szerint a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják az orosz vezetés ezzel kapcsolatos nyilatkozatait.

A Kreml befolyásos tisztviselője arról is beszélt, hogy “nagyon sok orosz állampolgár sokkal intenzívebb orosz beavatkozást sürget az ukrajnai válságba”. Peszkov a Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz beérkező kérdésekből vonta le a következtetést. Az elnök csütörtökön élő televíziós műsorban válaszol majd a lakosság kérdéseire.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő kedden azt mondta, hogy az ukrán hatóságoknak párbeszédet kell kezdeniük a lakossággal, és el kell ismerniük valamennyi etnikai csoport érdekeit. Medvegyev szerint Ukrajna a polgárháború szélén áll, de reményét fejezte ki, hogy “az ukrán hatóságok kellően józanok ahhoz, hogy elejét vegyék a konfliktus további kiszélesedésének”.

A NATO az oroszokat – is – hibáztatja

Eközben Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár azt nyilatkozta: teljesen egyértelmű, hogy Moszkva áll a kelet-ukrajnai események mögött. Rasmussen arra szólította fel Oroszországot, hogy “csillapítsa az (ukrán) válságot, hívja vissza katonáit az ukrán határról, és tegye egyértelművé, hogy nem támogatja a (kelet-ukrajnai) oroszbarát szakadárok erőszakos cselekményeit.”

Rasmussen azt is közölte, hogy a NATO három lépésből álló válaszra készül: a szövetség védelmi terveinek megerősítését, a közös hadgyakorlatok fokozását, valamint “csapatok megfelelő (mértékű) állomásoztatását” tervezi a keleti végeken. Bár konkrét katonai válaszról egyelőre nincs szó, “senkinek se legyen kétsége afelől, hogy minden szövetségesünket hatékonyan megvédjük” – szögezte le.

William Hague brit külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy Nagy-Britannia pénzügyi áldozatvállalásra is kész annak megakadályozása érdekében, hogy Oroszország teljesen destabilizálja az ukrajnai helyzetet.

Martonyi: romba döntöttek egy 15-25 éves álmot

Ezzel párhuzamosan az Európai Unió külügyminiszterei ismét elítélték az Ukrajnával szembeni orosz agressziót, kiálltak Ukrajna területi egysége, függetlensége és szuverenitása mellett és ugyanerre szólították fel Moszkvát.

Martonyi János magyar külügyminiszter úgy fogalmazott egy brüsszeli panelbeszélgetésen, hogy az ukrán válság eseményei és az orosz fellépés, a “külső sokk” meglepetést okozott, és romba döntött egy 15-25 éves álmot, amely arról szólt, hogy a területi kérdéseknek már nincs jelentőségük, csak a verseny számít.

Az  unió védelmi miniszterei pedig azt hangsúlyozták, hogy a krími és a jelenlegi kelet-ukrajnai eseményeknek egész Európa biztonságára nézve messzemenő következményei lesznek. A moszkvai külügyminisztérium erre azt válaszolta: az EU jobban tenné, ha az Oroszország elleni újabb büntetőintézkedésekkel való riogatás helyett a válság együttes megoldásának keresésére összpontosítana.

A közlemény szerint az EU külügyminiszterei “a valóságtól elrugaszkodott  állásfoglalást” tettek közzé, és ezzel azt bizonyították, hogy egyáltalán nem értik meg az Ukrajnában zajló folyamatokat. “Sőt, ami annál is rosszabb, azt, hogy egyáltalán nem akarja megérteni és elismerni az okokat,  amelyek a délkelet-ukrajnai országrész lakosságát vezérlik” – írták a közleményben.

Olvasói sztorik