Nagyvilág

Házitankot foglalt az olasz hatóság

Dömperből továbbfejlesztett "harckocsikezdeménnyel" akarták kivívni az észak-olasz Veneto függetlenségét.

A csendőrség lefoglalta a buheratankot is, amikor őrizetbe vett szerda reggel 24 embert, akik úgymond a venetói függetlenségért akartak harcolni. További huszonhét személy ellen is vizsgálat indult szintén terrorizmus és a demokratikus rend megdöntésére irányuló szervezkedés, valamint fegyvergyártás címén.

Lőni akartak az ágyúval

Ami “csodafegyverüket” illeti: egy FL 20-as dömpert alakítottak át páncélossá, és megpróbáltak rászerelni egy ágyúcsövet. “Lőni akartak vele!” – hangoztatták a vizsgálatot vezető bresciai ügyészek. Hozzátették, hogy az őrizetbe vettek “fegyveres népfelkelés kirobbantását” tervezték, a venetói függetlenséget pártoló egyesületeken keresztül százezer eurót gyűjtöttek össze, amelyből fegyvereket akartak venni az albán maffiától.

A csoport tagjainak telefonos lehallgatásaiból kiderült, hogy a járművel a velencei Szent Márk téren levő harangtornyot akarták elfoglalni, ahogy 1997 májusában egy másik, szintén a Velencei Köztársaság függetlenségéért küzdő csoport tette. Az is saját gyártású “házitankkal” lendült támadásba és foglalta el a műemléket. Az a csoport 8 fős volt.

Nem félnak az államtól

“Senki sem hiheti, hogy egy dömperrel akarták megdönteni az olasz államot!” – fakadt ki az újabb “harckocsizók” őrizetbe vétele miatt Gianluca Busato, a Veneto autonómiájáról a tartományban március 16-21. között rendezett – jogi következmények nélküli – internetes felmérés egyik szervezője.

A szerdai letartóztatás következményeként a Veneto elszakadását szorgalmazó civil és politikai mozgalmak felhívást intéztek az észak-olasz lakossághoz: tűzzék ki a Velencei Köztársaság zászlaját. Felhívásuknak lett foganatja. Észak-Olaszországban számos épületekre kitűzték a venetói függetlenség zászlajait, Matteo Salvini, az Északi Liga elnöke pedig bejelentette, hogy a párt vasárnap utcai demonstrációkat tart Venetóban és egész Észak-Itáliában a börtönbe kerültekkel vállalt szolidaritás jeleként.

“Őrület! Olaszországba beengedik az illegális bevándorlókat, szabadon engedik a bűnözőket, de letartóztatják azt, aki függetlenséget akar! Ha az olasz állam azt hiszi, hogy ezzel megijeszt valakit, téved!” – írta Matteo Salvini szerdai Facebook-bejegyzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik