Nagyvilág

Több ezer menekültet mentettek ki a tengerből

Több mint négyezer menekültet sikerült kimentenie a tengerből az olasz haditengerészetnek az elmúlt négy napban, és közülük csak az elmúlt 24 órában mintegy ezren érkeztek a dél-európai ország partjaira.

A kedvező időjárásnak köszönhetően az évnek ebben az időszakában általában egyszerűbbé válik a hajózás a Földközi-tengeren, és a Szíriában dúló polgárháború, valamint a Líbiában kialakult anarchikus helyzet egyre többeket sarkall arra, hogy útnak induljanak Európa felé – írja az MTI.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai alapján azonban idén különösen riasztó méreteket öltött a Dél-Európába tartó menekültek száma: 2013 márciusához képest idén háromszor annyi illegális bevándorlót regisztráltak.

A haditengerészet illetékesei elmondták, hogy március 17-18. között 2922 menekültet, míg a következő két napban összesen 1165-öt mentettek ki.

Négy feltételezett embercsempészt – három tunéziai és egy marokkói férfit – őrizetbe vettek az olasz hatóságok.

Olaszország a tavaly októberben több mint négyszáz ember halálát okozó lampedusai és máltai hajótörések után elindította a Mare Nostrum (Mi tengerünk) nevű tengeri műveletet, amelynek célja, hogy megelőzzék a hasonló katasztrófák megismétlődését. A program keretében október óta több mint 12 ezer ember életét mentették meg a hatóságok, és 46 embercsempészt vettek őrizetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik