Nagyvilág

Le kell mondaniuk az állampolgárságukról a krími hivatalnokoknak

A krími rendvédelmi szerveknél és az állami hivatalokban dolgozóknak le kell mondaniuk ukrán állampolgárságukról, ha meg akarják tartani állásukat.

Akszjonov szavai szerint “a más kategóriába” tartozó krímieket nem kötelezik arra, hogy lemondjanak ukrán állampolgárságukról. Eközben az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál helyszíni beszámolókra hivatkozva arról számolt be, hogy az Oroszország által bekebelezett félszigeten naponta 100-200 személy utasítja el az orosz állampolgárság felvételét.

A krími fővárosban, Szimferopolban lévő hivatalnál például reggelente két sor képződik, az egyikben az ukrán, a másikban az orosz állampolgárságot választók állnak. Az ukránt megtartani akarók sora általában háromszor olyan hosszú, mint a másik.

Összesen négy városban, Szimferopolon kívül Bahcsiszerájban, Szevasztopolban és Bilohirszkben működnek olyan irodák, ahol az állampolgársággal kapcsolatos ügyeket intézhetik a Krímben élő emberek.

Szemtanúk szerint a krímiek már reggel 6 órakor helyet foglalnak a sorban, és egész nap ott állnak. Azok, akik elutasítják az orosz állampolgárság felvételét, pecsét és aláírás nélküli igazolást kapnak erről. Az előzetes tervek szerint április 18-ig kaptak időt a krímiek arra, hogy nyilatkozzanak: ukrán állampolgárok akarnak maradni, vagy felveszik az oroszt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik