Nagyvilág

Túszokat ejthettek Kelet-Ukrajnában az oroszbarát erők

Az Ukrajnától elszakadni kívánó szeparatisták robbanóanyagokat telepítettek az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) megszállva tartott luhanszki épületébe – állítja a biztonsági szolgálat. Az aktivisták viszont tagadják ezt.

A biztonsági szolgálat közlése szerint a szeparatisták az épületben fegyverekkel és robbanóanyaggal fenyegetve mintegy hatvan embert tartanak erőszakkal fogva. Nem engedik, hogy elhagyják az épületet és hazatérjenek. “Tehát olyan eszközökhöz folyamodnak, amelyeket általában terroristák használnak” – szögezte le az SZBU.

Hol a robbanóanyag?

A szolgálat terrorizmusellenes csoportja állapította meg, hogy a hivatal helyiségeit aláaknázták, amikor az épület felszabadítására tettek lépéseket. Az SZBU felszólította a szakadárokat, hogy tegyék le fegyvereiket, aknamentesítsék az épületet és eresszék el túszaikat.


Fotó: MTI/AP/Igor Golovnyov

Az oroszbarát aktivisták viszont tagadják a vádakat. “Nincs robbanóanyag, nincsenek túszok. Nincs szükségünk túszokra ahhoz, hogy elérjük azt, amit akarunk” – mondta egyikőjük, aki az akció koordinátorának nevezte magát.

Lapáttal verték le a címert

Luhanszkban az SZBU épületét vasárnap szállta meg a jelenlegi kijevi vezetés ellenzőinek egy radikális csoportja. Helyszíni jelentések szerint egy álarcos oroszbarát épületfoglaló kedden lapáttal leverte az ukrán címert az épület tetejéről.

A hivatal elé a szakadárok barikádokat emeltek, amelyeket napközben erősítgettek. Néhány tucatnyian a járdát az úttesttől elválasztó fémkorlátot bontották, és annak darabjait is beépítették barikádjaikba. Néhány száz maszkot viselő, botokkal, baseball ütőkkel felfegyverzett tagjuk pedig az utat igyekezett eltorlaszolni a járművek előtt. Elterjedt ugyanis a híre, hogy a közeli Metalliszt faluból páncélozott járművek indulnak Luhanszk felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik