Nagyvilág

Orosz invázió indulhat Ukrajna ellen

Az amerikai hírszerzés állítólag egyre biztosabb abban, hogy az oroszok hamarosan le fogják rohanni Ukrajnát.

Az amerikai hírszerzés ügynökeinek már részletes információi vannak arról, hogy Oroszország összegyűjtötte a szükséges erőit egy teljes szélességű ukrajnai invázióhoz. A The Daily Beast információi szerint a Barack Obama-féle államvezetés nem osztotta meg Ukrajnával az elképzeléseket, a helyszíneket és az elemzéseket, amik rámutatnak arra, hogy az orosz katonák hol állnak készen még több ukrán terület elfoglalására.

Obama folyamatosan a szolidaritását fejezte ki az ukránok felé, és figyelemztette Vlagyimir Putyint, hogy következményei lesznek annak, ha ukrán területeket foglal el. Ugyanakkor az Obama-féle államvezetés eddig vonakodott átadni azokat az információkat, amiknek a segítségével az ukránok meg tudnák védeni magukat. A titoktartásra állítólag a kongresszus tagjai utasítást is adtak a magas rangú katonai vezetőknek. A hírszerzés az információit csak a kongresszussal és a politikai döntéshozókkal osztotta meg.

Bár minden döntést Putyin egymaga hoz meg, a lap szerint minden jel arra mutat, hogy a lerohanás egyre közelebb van. Erre utalhat többek között az is, hogy az oroszok már kiépítették az utánpótlási vonalakat, illetve a tábori kórházakat. Utóbbi azért nagyon fontos tényező, mert a mobil katonai kórházak arra utalnak, hogy áldozatokra számítanak. Az év eleji konfliktus során egyik kiépítésére sem került sor.

És hogy miért nem segítenek az amerikaiak az ukránoknak? A lap szerint feltételezhető, hogy az orosz katonai hírszerző ügynökség (GRU) több tagja is olyan szinten beépült az ukránok közé, hogy a kapott információk könnyen eljuthatnának az oroszokhoz. Ha ez megtörténik, akkor az oroszok könnyen kideríthetik, milyen eszközökkel és módszerekkel dolgozik az amerikai hírszerzés, amiből komoly bonyodalmak lehetnek.

Becslések szerint az oroszok 80 ezer fős sereget állítottak fel az ukrán határon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik