Nagyvilág

Leülhet tárgyalni az elnök a tüntetőkkel Venezuelában

Hajlandó találkozni kedden az ellenzék küldöttségével Nicolás Maduro elnök Venezuelában, ahol két hónapja kormányellenes tüntetések zajlanak, és ezek közül többnek halálos áldozatai is voltak.

Az államfő a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (Unasur) nyomására döntött a találkozó mellett, előzőleg hosszú megbeszélést folytatott a szervezethez tartozó országok külügyminisztereivel. Ezt követően nyilatkozva leszögezte, hogy azt szeretné, ha a találkozó a lakosságnak küldött “demokrácia- és békeüzenet” lenne.

Az ellenzék már többször elutasította, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az államfővel. Az egyetemisták képviselői most is tiltakoztak az ellen, hogy közösségi oldalakon “háborús célpontnak” minősítették őket.

Venezuelában február közepe óta tartanak a kormány politikája ellen és a nehéz gazdasági helyzet miatt tiltakozó megmozdulások. Az országszerte zajló tüntetéseket kísérő zavargásokban és a hatóságokkal folytatott összecsapásokban 39-en meghaltak, a sebesültek száma több száz. Maduro korábban államcsínykísérletnek nevezte a megmozdulást, a szervezőket pedig fasisztának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik