Nagyvilág

Halálba torkollt a venezuelai összecsapás

Valencia városában három embert lőttek agyon, köztük a Nemzeti Gárda egyik tagját.

Ezzel 27-re nőtt a dél-amerikai országban éppen egy hónapja tartó heves tüntetések halálos áldozatainak száma.

Egymást vádolják a lövöldözéssel

Nicolás Maduro szocialista elnök híveinek és ellenfeleinek ezrei vonultak újra Caracas utcáira szerdán. Az erőszakos cselekmények akkor robbantak ki, amikor a Nemzeti Gárda katonái útját állták a Venezuela térről az ombudsmani hivatal elé induló ellenzéki tüntetőknek. A tiltakozó diákok kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a biztonsági erőket, míg az utóbbiak könnygázt és vízágyúkat vetettek be ellenük. A Reuters helyszíni tudósítója több tucat sérültet látott távozni a térről.

Közben a Carabobo állambeli Valenciában a szinte mindennapossá vált tüntetések közepette ismeretlenek agyonlőttek egy diákot, egy középkorú férfit, és halálos lövés érte a hadsereg egy századosát is.

Ellenzéki aktivisták a kormány felfegyverzett híveit vádolták a gyilkosságok elkövetésével, a terület kormányzója viszont azt állította, hogy az áldozatokkal a tüntetők közül leadott orvlövések végeztek.

Az UNASUR egyeztethetett

Nicolás Maduro elnök az újabb áldozatok miatt összehívta a biztonsági kabinet ülését, és “drasztikus intézkedések” bevezetését helyezte kilátásba a zavargások sújtotta településeken. “Drasztikus lépéseket készülök tenni ezek ellen a csoportok ellen, amelyek embereket támadnak meg és ölnek meg” – mondta dühösen Maduro az est leszállta után a nemzethez intézett beszédében.

A Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (UNASUR) chilei külügyminiszteri tanácskozásán szerdán úgy döntöttek, bizottságot küldenek Venezuelába, hogy közvetíteni próbáljon a politikai párbeszéd megteremtése és a társadalmi béke helyreállítása érdekében.

Elias Jaua venezuelai külügyminiszter a tanácskozás után újságíróknak azt mondta, kormánya elégedett az UNASUR döntésével, és úgy érzi megfelelő támogatást kap a 12 országot tömörítő szervezettől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik