Nagyvilág

Így találnák meg a Nepálban eltűnt túrázókat

Ingyenes SIM-kártyát adnak az ország elhagyatott vidékein magányosan túrázóknak Nepálban, mert az utóbbi években számos külföldi hegymászó tűnt el vagy lett támadás áldozata.

Az országban található a világ 14 legmagasabb, nyolcezer méter feletti hegyéből nyolc, amelyeket évente több ezer külföldi akar megmászni. Az egyedül túrázó hegymászók közül azonban többen is eltűntek vagy gyilkosság áldozatai lettek, ami aggodalmakhoz vezetett a turisták biztonságával kapcsolatban.

Segítséget is kérhetnek

A SIM-kártya révén viszont könnyű lesz megtalálni egy eltűnt hegymászót – mondta a nepáli turisztikai hivatal képviselője. “A hegymászók pedig segítséget is kérhetnek a megadott számokon, ha bajba kerülnek” – tette hozzá Sharad Pradhan.

A hegymászókat és a csoportban mászókat gyakran kísérik helyi segítők. A Himalája elhagyatott részein és a nemzeti parkokban azonban ezrek túráznak egyedül, és nehéz őket kimenteni, ha szorult helyzetbe jutnak.

Az ingyenes SIM-kártyákat mintegy 30 ezer turistának akarják kiosztani, amikor azok átveszik az engedélyüket.

Félmillió ember él a turizmusból

A Nepálban tavaly megfordult 800 ezer turista 14 százaléka túrázni vagy hegyet mászni ment az ázsiai országba, ahol a turizmus négy százalékát adja a bruttó hazai összterméknek (GDP) és félmillió embernek ad munkát a világ egyik legszegényebb államában.

A hegymászó és túrázó szezon márciusban kezdődött és egészen június elejéig, a monszun beköszöntéig tart. Az esőzés kockázatossá teszi a túrázást a Himalájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik