Nagyvilág

“Aki nem hisz Istenben, az terrorista”

Új, antidemokratikus törvények léptek életbe Szaúd-Arábiában.

A terrorizmus elleni harcra hivatkozva, királyi rendeletekkel, gyakorlatilag minden politikai kritikát, és tiltakozást, mint törvényes rend megsértését, büntethetővé tette Szaúd-Arábia uralkodója, Abdullah király – írja a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet értesüléseire hivatkozva a The Independent.

A szigorítást leginkább az indokolta, hogy egyre több szaúdi állampolgár utazik Szíriába, hogy a felkelők oldalán szálljon harcba az ország polgárháborújában. Azoknak pedig, akik visszatérnek, tele van a fejük olyan gondolatokkal, hogy az elnyomó rendszerek megdönthetőek, és érdemes ellenük harcolni. Ráadásul releváns katonai tapasztalattal rendelkeznek.

Abdullah ezért a negyvennegyedik Királyi Rendeletében törvénybe foglalta, hogy három és húsz év közötti börtönbüntetést kell kiszabni azokra, akik részt vesznek a Királyság határain túli fegyveres konfliktusokban.

Az elmúlt hónapban számos hasonló rendelkezést bocsátott ki a belügyminisztérium is. Közreadtak például egy listát az állam által terrorszervezetnek titulált csoportokról, melyen többek között szerepel a Muszlim Testvériség is. A definíció szerint Szaud-Arábiában terrorszervezetnek tekintik az: „bármilyen formában ateista szellemiségű csoportokat, illetve azokat, amelyek megkérdőjelezik az Iszlám vallás alapjait, melyekre a királyság berendezkedése épül.”

Joe Stork, a Human Rights Watch Közel Keletért, és Észak Afrikáért felelős igazgatója azt mondta, hogy bár Szaúd-Arábiában mindig nehezen viselték a politikai kritikát, az, hogy az állam terroristának bélyegez minden szabadon és függetlenül gondolkodó szervezetet, az példátlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik